Zemřel americký jazzový pianista Dave Brubeck

Washington - Den před svými 92. narozeninami dnes zemřel jeden z nejznámějších jazzových hudebníků, americký pianista a skladatel Dave Brubeck. Patřil mezi poslední žijící legendy zlaté éry jazzu 50. let minulého století. Aktivní však byl do nedávných let.

Brubeck patřil mezi nejpopulárnější jazzmany, kterého znají i posluchači, kteří jazzu neholdují. O tom svědčí i jedno jeho prvenství - V roce 1954 se dostal na obálku časopisu Time, což dokázal jako první představitel moderního jazzu.

 Skladby kvarteta nesoucího jeho jméno se vyznačovaly netradičními rytmy, což platí i o jejich nejznámějším kusu Take Five, který zkomponoval altsaxofonista Paul Desmond. Skladba pochází z alba Time Out, jež se stalo první jazzovou deskou. Prodalo se jí víc než milion kusů.

Jazzovými standardy se staly i skladby samotného Brubecka. Mezi ně patří například In Your Own Sweet Way, kterou už v 50. letech dvakrát nahrál i trumpetista Miles Davis. Dalšími známými kompozicemi jsou Blue Rondo a la Turk, Unsquare Dance či Koto Song.