Visací zámek bilancuje a pořádá „mejdan“

Praha – Svými svéráznými skladbami nutí poskakovat celou generaci „punkáčů“ už třicet let. Visací zámek letos slaví kulatiny, ale teprve nyní se pánové dostali k tomu, aby uspořádali tzv. Velký punkový mejdan i s fanoušky. Kapela tak dnes rozduní spolu s pozvanými hosty pražské Výstaviště, kde plánuje odehrát průřez svou dlouholetou kariérou. Třicítka totiž opravdu vybízí k bilancování…

Energie, tvrdost, ironické a provokativní texty – tak zná Visací zámek celé Česko. Na počátku vzniku však kupodivu nestály ambice proslavit se nebo zbohatnout. Tehdejší pětice studentů stavební fakulty ČVUT se dala dohromady spíše z recese. Mladíci totiž vypustili do světa fámu o, v té době ještě neexistující, nejlepší punkové kapele v Praze. Nečekali ale, že na tuto lež navnadí tolik lidí, až nakonec klukům nezbývalo nic jiného, než formaci opravdu založit. 

Základ Visacího zámku přitom leží v hospodsko-folk-punkovém sdružení Punk Plankton, v němž se realizovali Haubert, Pixa a Šťástka. „Brzy jsme však zjistili, že když si chceme pořádně zazpívat, španělky v tom řevu zanikají. Nezbylo než přejít k elektrickým kytarám a přizvat bubeníka. Náklady na rozbité půllitry, kterými jsme udržovali rytmus, totiž také, vzhledem k nulovým honorářům, neúměrně stoupaly,“ vzpomínal Jan Haubert.

Přesně před třiceti lety na den (7. prosince 1982) odehráli „Visáči“ premiérový koncert v klubu 007 na Strahově. Syrový punk, jaký pánové servírovali, vzalo někdejší normalizací vyprahlé publikum s nadšením. Kapela si dokonce zahrála i na Žofíně, kde na ně čekala tisícovka nadšených příznivců, které však následně rozehnala vodní děla policejních sil.

  • Hudební inspirace? Sex Pistols
  • Jejich skladby silně ovlivnila poezie Christiana Morgensterna, Františka Gellnera a Jiřího Žáčka
  • Potíže se státní mocí je na čas vedly ke změně názvu kapely na Traktor
  • Doposud mají na kontě 9 řadových alb, 7 mimořádných desek a nespočet bonusů

„Na Bohemce mi jeden kluk tvrdil, že punk je všechno, co je jiný. S tím bych souhlasil. S fandama jsme měli společný hlavně to, že jsme rádi blbli,“ shrnul filozofii kapely zpěvák. Ostatně „Punk's not dead, vy volové,“ zní již zlidovělá hláška Michala Pixy. To, že se na hudební scéně udrželi tak dlouho, přičítají i přátelství: „Mezi námi nikdy nešlo jenom o muziku. Kamarádili jsme se daleko dřív, než jsme v druháku na stavárně založili kapelu.“

Visací zámek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Skupina se vyžívala v mystifikacích všeho druhu. Třeba jako když v roce 1992 natočila fiktivní dokument pod režií Petra Zelenky. Na pódiu k Visáčům už navíc neodlymslitelně patří oblečky, roztodivné účesy a přezdívky. 

Pětice obdržela cenu Akademie populární hudby za nejlepší videoklip k písni Známka punku v režii Jana Zajíčka. Posluchači Rádia Beat také svým hlasováním rozhodli o vstupu Visacího zámku do české Beatové síně slávy, která je obdobou americké rokenrolové Síně slávy.

Na dnešním „mejdanu“ je podpoří kolegové Plexis, Zakázaný ovoce, ale také písničkář Záviš či taneční skupina Rasputin.