Život je jen jedna Velká iluze

Praha – Jean Renoir na vlastní kůži zažil útrapy 1. světové války a už nechtěl, aby se ve filmech s touto tematikou objevovala zažitá klišé. Zrežíroval proto snímek Velká iluze, který patří k nejslavnějším protiválečným filmům. ČT2 jej uvede v rámci cyklu Velikáni filmu dnes ve 21:40.

Kapitán de Bojeldieu a poručík Maréchal se ocitnou v nezáviděníhodné situaci, což je ovšem slabé slovo. Francouzští důstojníci jsou totiž sestřeleni nad bojovou linií, zajati nepřáteli a posláni do zajateckého tábora. Součástí jejich monotónního života, v němž převažují marné snahy, jak zabít čas, jsou také sny a naděje na útěk. 

Díky vzájemné spolupráci a porozumění s ostatními vězni pomáhají budovat tajný podzemní vchod. Štěstí jim však nehraje do karet, protože den před plánovaným útěkem dochází k přesunu celého zajateckého tábora… 

Vedou se spory o tom, co filmař myslel onou velkou iluzí. Snímek pochází z roku 1937, kdy už se objevovaly první známky toho, že vypukne 2. světová válka, ona iluze tedy může být označovaná myšlenka těch, kteří věřili, že k bojům nakonec nedojde. Anebo jde o narážku na to, zdali se dokážou spojit lidé různých národů i ras? 

Do hlavních rolí obsadil režisér „výkvět“ tehdejší herecké linie – Jeana Gabina, Pierra Fresnaye nebo Ericha von Stroheima. Renoir dával zvláštní důraz na autentičnost – na plac přinesl třeba svou vojenskou košili z tehdejších dob, do níž při natáčení Gabina oblékl. 

Jean Renoir se inspiroval vlastním pobytem u letectva. Jeho někdejší kolega mu zachránil život a získal si Francouzův respekt, a tak mu bývalý kamarád posloužil jako předobraz Velké iluze. Hlavní myšlenkou autorova snímku je víra v dorozumění lidí různých národů, vzdělání, společenské třídy a vyznání.

Erich von Stroheim a Jean Gabin v jednom z nejlepších protiválečných filmů všech dob. Francouzský film o odvaze, cti a válce (1937). Dále hrají: P. Fresnay, M. Dalio, G. Modot, J. Becker a další. Režie: Jean Renoir