Český lev vyhnal vítěze festivalu Ji.hlava do kin

Praha - Řízená demokracie, organizovaná anarchie, malý Sovětský svaz - popisy, které v dokumentu Pevnost zaznívají na adresu Podněsterské moldavské republiky. Státu, který existuje i neexistuje zároveň. Snímek mladých českých dokumentaristů se v kinech objeví až v lednu, už v prosinci je ale promítán v limitované distribuci. Vítěz jihlavského festivalu dokumentů tak chce splnit podmínky pro uchazeče o Českého lva.

Podněstří je de jure součástí Moldavska, dvacet let je ale jakýmsi státem ve státě - republikou, jejíž existence formálně uznaná není. Dokumentaristé Lukáš Kokeš a Klára Tasovská v Podněstří natáčeli v období prezidentských voleb - v oficiálně neuznaném státě filmovali neoficiálně, protože povolení nezískali.

V zemi žije přes půl milionu obyvatel různých národností, a přestože se její představitelé tváří jako představitelé nezávislého státu, silná vazba na Rusko není žádným tajemstvím. Dokument bez komentáře autorů či politologů tyto zákulisní hry nezastírá, ale ani nijak dravě neodkrývá, obrázek Podněsteří vyplývá nejvíce se zachycené atmosféry. 

„Od začátku jsme věděli, že nechceme točit investigativní reportáž o zkorumpované postsovětské zemi ani cestopis ze skanzenu komunismu,“ říká Lukáš Kokeš. „V nejobecnějším smyslu: existenciální osamění a smutek z osobní izolace, ať už mentální, nebo fyzické, jsou podle mne univerzální pocity, které mohou promlouvat i k českému divákovi.“

"Definovali jsme si Pevnost jako film o životě v iluzi. A v nějaké iluzi žije zákonitě každý i v Čechách. Zároveň má Pevnost vztah k naší minulosti, je živou vzpomínkou na formu komunistické reality, v níž nedávno žili i čeští diváci," doplňuje ho Klára Tasovská.

Snímek získal na letošním ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava hlavní cenu pro nejlepší český dokument. Premiéra je naplánována na 24. ledna příštího roku, ale protože producenti se na základě festivalového úspěchu rozhodli, že snímek by měl usilovat ještě letos o Českého lva, uskuteční se mimořádné projekce už v prosinci.

Promítat se začalo 4. 12. v Plzni, na Pevnost ještě lze zajít v těchto kinech:

  •   9. 12. - Kolín (Kino 99)
  • 11. 12. - Nový Bor; Praha (Aero); Vimperk
  • 12. 12. - Uherské Hradiště (Hvězda)
  • 13. 12. - Ústí nad Labem; Ostrava (Minikino); Písek (Portyč)
  • 14. 12. - Písek (Portyč)
  • 17. 12. - Šumperk (Oko)
  • 27. 12. - Praha (Oko); Brno (Art)
  • 28. 12. - Brno (Art)
  • 29. 12. - Brno (Art)