Ovlivnil Beatles i celou Indii. Zemřel sitárový mág Ravi Šankar

Los Angeles - Při vyslovení jména hudebníka Raviho Šankara leckomu vytane na mysli exotický hudební nástroj sitár a nespoutaná šedesátá léta. A pak také kapela Beatles, kterou svým hudebním projevem nezanedbatelně ovlivnil. Legenda indické klasické hudby a nositel tří cen Grammy zemřel ve věku 92 let ve Spojených státech.

Charismatický hráč na sitár toho za život stihl opravdu hodně. Hudební dialog vedl s muzikanty odlišných kultur, jako byli Philip Glass nebo Jean-Pierre Rampal a západnímu publiku jako první představil rozmanitost tradiční indické hudby, staré tisíce let. Než se prosadil za hranicemi vlasti, přiblížil Indům jejich klasickou hudbu, jejíž provozování se původně omezovalo na paláce mahárádžů. 

Držitel tří hudebních cen Grammy se narodil 7. dubna 1920 v indickém Váránasí. Již jako malý jezdil po světě s bratrem a tanečním souborem. Dostal se i do Paříže, kde nasál místní kulturu a na večírcích se stýkal s hudebními a literárními veličinami, jako byli Cole Porter, Gertrude Steinová a Henry Miller. 

Poprvé Šankar veřejně koncertoval v prosinci 1939, o dva roky později už hrával po celé Indii. V 25 letech složil nyní v Indii nejznámější národní píseň. V padesátých letech, když pracoval jako hudební ředitel indického rozhlasu, složil hudbu k filmové trilogii o chlapci Apuovi. Byl to triumf indické kinematografie. Za zkomponování hudebního doprovodu k filmu Gándhí byl Šankar dokonce nominován na Oscara. 

Sitárového mága oslavovali hippies i Yehudi Menuhin 

Do povědomí vešel i spoluprací s houslistou Yehudim Menuhinem nebo kontakty se členy Beatles. George Harrison jej označoval za „kmotra světové hudby“. Ostatně setkání s kytaristou brouků Harrisonem v roce 1966 bylo pro Šankara určující. Oba muzikanti si padli do oka a Harrison bral u Šankara lekce ve hře na sitár. Exotickým zvukem tohoto nástroje byl totiž okouzlen stejně jako indickou filozofií. Vliv indické tradiční hudby následně pronikl do některých beatlesovských písních jako „Love You To“ a „Within You Without You“.

  • Ravi Šankar a George Harrison (1975) autor: Michael Ochs Archives, zdroj: Isifa/Gettyimages Editorial
  • Ravi Šankar a George Harrison (1975) autor: Michael Ochs Archives, zdroj: Isifa/Gettyimages Editorial

Společně s Harrisonem zorganizoval Šankar v srpnu 1971 první obří charitativní koncert - pro Bangladéš, postižený válkou a hladem. Přátelství jim vydrželo až do smrti Harrisona v roce 2001.  

Šankar byl také jednou z mnoha hvězd legendárních rockových festivalů v Monterey a Woodstocku. Z obdivu desetitisíců květinových dětí ale brzy vystřízlivěl.

Ravi Šankar:

„Ze vší té povrchnosti jsem byl nešťastný a obzvlášť z informací šířených Timothym Learym a jinými, že v Indii každý bere drogy. V mišmaši kamasútry, tantry, jógy, hašiše a LSD se téměř vytratila opravdová spiritualita naší hudby.“

O autenticitu šlo přitom Šankarovi především: „Existují pouze dva druhy hudby - dobrá a špatná,“ řekl jednou umělec, jehož legendární houslista a dirigent Yehudi Menuhin přirovnal k Mozartovi. Saxofonista John Coltrane byl zase natolik uhranut Šankarovou hudbou a setkáním s ním, že po něm pojmenoval syna. 

Šankar byl od roku 1999 nositelem nejvyššího indického civilního ocenění, šest let byl též členem horní komory indického parlamentu. V poslední době koncertoval především se svou talentovanou a krásnou dcerou Anouškou, kterou má z druhého manželství. Neméně talentovaná a půvabná je i jeho první dcera, americká zpěvačka Norah Jonesová, narozená ze vztahu s koncertní produkční Sue Jonesovou. 

  • Norah Jones autor: Kevin Mazur, zdroj: Isifa/Gettyimages Editorial
  • Anouška Šankar autor: Bebert Bruno, zdroj: Isifa/Sipa Press

Poslední léta trávil Šankar v USA se svou druhou ženou v Kalifornii. Právě v kalifornském San Diegu se život sitárového mága uzavřel. Šankarova oddanost jeho kořenům mu přinesla mnohé ceny ze všech koutů světa a také nejvyšší civilní vyznamenání v jeho rodné vlasti - ocenění Bhárat Ratna (Klenot Indie).