Tatíček Hlavního nádraží rekapituluje

Praha – Galerie Jaroslava Fragnera zpřístupnila retrospektivní výstavu jednoho z nejvýraznějších architektů posledních padesáti let Jana Bočana. Expozice slibuje širší pohled na autorův výrazný rukopis i na jeho pedagogickou činnost. Mezi Bočanova nejznámější díla patří např. pražské stavby Hlavního nádraží nebo Hotelu InterContinental.

Galerie nabízí zhruba tři desítky architektových realizací, návrhů či doplňků interiérů. Vše je chronologicky uspořádáno, a tak zde logicky nesmí chybět ani Bočanův vůbec první projekt ambasády v Londýně, za kterou obdržel prestižní cenu britských kolegů za nejlepší stavbu v roce 1971 na území Velké Británie. 

Celoživotní inspirací byl rodákovi z Českého Brodu francouzský velikán Le Corbusier. Ale pozor, slepě ho nekopíroval, přišel si na svůj vlastní osobitý styl. O čemž svědčí dnes už kultovní návrh ambasády ve Stockholmu, kterou zaštítila dokonce tamní památková ochrana. Česká veřejnost může jeho jméno nalézt také pod podnikatelskými vilami, jež realizoval na základě objednávek. 

  • Architektura Jana Bočana zdroj: Galerie J. Fragnera
  • Architektura Jana Bočana zdroj: Galerie F. Fragnera

Exhibici dal dohromady architekt a spolupracovník Zdeněk Rothbauer. „Byli jsme dva workoholici, nerozlučná dvojice,“ vzpomíná. „Při tvorbě československých zastupitelství se veškeré výrobky musely dodávat z Československa, a tak jsme se začali víc zaobírat interiéry. Při tom jsme vytvářeli úplně nové typy zařízení, protože společenský interiér v té době v  republice neexistoval. Museli jsme ho vlastně celý vytvořit,“ popisuje spolupráci na vystavených bytových doplňcích.  

Výstava prezentuje Bočana také jako pedagoga. Podle Rothbauera vystupoval jeho přítel vždy s noblesou, a proto ho studenti měli v oblibě. Mezi nimi si ostatně našel také několik následovníků – přejali momenty z jeho práce a rozvíjeli je dál i po jeho smrti před dvěma lety.

Akce skončí 27. ledna příštího roku. Výstavu doprovodí mimo jiné knižní publikace s názvem Člověk a prostor. 

Vstup Oldřicha Borůvky (zdroj: ČT24)