Autorka Takové normální rodinky Vavřincová zemřela

Praha - Před necelým měsícem se spisovatelka Fan Vavřincová dožila 95. narozenin, dnes časně ráno však zemřela. Scenáristka se proslavila jako autorka předlohy k filmu Eva tropí hlouposti nebo díky scénáři k nezapomenutelnému komediálnímu seriálu Taková normální rodinka. Smutnou zprávu potvrdila její vnučka. ČT1 dnes ve 21:10 mimořádně zařadí do vysílání dva díly ze seriálu Taková normální rodinka.

Vavřincová, vlastním jménem Věra Němotová, se narodila 17. listopadu 1917. S prvními literárními pokusy začala už v šestnácti letech na pražském francouzském gymnáziu. Je autorkou řady detektivních příběhů, povídek, románů pro děvčata a televizních inscenací. 

Po únoru 1948 komunisté její rodině vyvlastnili dům i podnik na výrobu lihovin, a tak se literátka začala živit jako účetní. O devět let předtím však zfilmoval na základě její knihy režisér Martin Frič snímek Eva tropí hlouposti s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým, který se posléze stal legendárním filmem pro pamětníky. Málokdo ale ví, že román nejdříve vycházel na pokračování v časopise Ahoj. 

Neznámá není ani komediální série Taková normální rodinka, která se na československých obrazovkách objevila v roce 1968. Hvězdně obsazený „sitcom“ měl u diváků úspěch, a tak autorka napsala další knižní pokračování. Po osmi dílech ale sami tvůrci seriál ukončili s tím, že v nejlepším se má přestat. Na konec natáčení ale mohla mít vliv také doporučení tehdejšího režimu trvající na tom, aby postavy stárly a dospívaly, což Vavřincová odmítla. 

Zemřela Fan Vavřincová (zdroj: ČT24)

Rodačka z Prahy sepsala mimo jiné několik humoristických románů, konkrétně Prázdniny s Julií, Sladká dívka, Lépe je být pošetilý či Zázračné dítě. Cizí jí nebyly ani detektivní příběhy Vrah a srdcová dáma nebo Vlk a sedm kůzlátek. Podílela se údajně také na scénáři další slavné Fričovy komedie Hotel Modrá hvězda. Pro Československou televizi psala i silvestrovské skeče a humorné scénky.