Cyril a Metoděj ve víru natáčení, očekávání jsou vysoká

Praha – Cyril a Metoděj se stanou hereckými hvězdami. Režisér Petr Nikolaev o dvojici věrozvěstů točí čtyřdílnou sérii výpravných dokumentů. První tuzemské dokudrama Apoštolové Slovanů koprodukuje Česká televize. Diváci se na ně budou moci podívat už v létě.

Zatímco svatý Metoděj s biskupskou berlou putoval klidnými moravskými lesy, na poli o kilometr dál se bojovalo o další existenci Velké Moravy - obojí pod dohledem filmového štábu, který je v plném proudu natáčení.

Snímek o Cyrilovi a Metodějovi si zakládá na historické přesnosti, proto se snaží k dokonalosti dovést i sebemenší detaily. Ať už se jedná o rekvizity, kostýmy anebo reálně vypadající zásah šípem. Vše značně usnadňuje pokročilá technika - počítačové triky dokážou z třiceti komparzistů stvořit i několikatisícovou armádu. Tvůrci slibují, že filmové triky budou srovnatelné s produkcí světových studií.

Dokumentované drama se drží předlohy hraných dokumentů z produkce BBC. Finanční prostředky na jejich realizaci jsou sice menší, přesto prý bude divák překvapen, jak snadno jsou filmaři schopni některé věci vykouzlit.

Od cyrilometodějské mise letos uplyne přesně 1150 let.

Vydáno pod