Gambitu bratrů Coenů dal šach mat režisér

Vděčné téma, jak poměrně slušný gentleman, donucen okolnostmi, upřede plán pro okradení chlapíka, který si své bohatství vůbec, ale vůbec nezasluhuje, scenáristicky zpracovali bratři Coenové. Jejich Gambit obsahuje všechny vyzkoušené komediální postupy nejen této úspěšné dvojice. Hlavní hrdina má na začátku plán, který je s lehkostí a otevřeně předložen, aby v průběhu celého filmu mohlo dojít k nečekaným překvapením a zvratům, což perfektní plán hrubě narušuje, ba skoro maří. Leč toto maření je zdrojem komických situací, někdy překvapivých, jindy očekávaných.

Je pochopitelné, že v tomto žánrovém klišé pak velmi záleží na jeho realizaci. Do popředí vystupují jednak situace, které je zapotřebí vybudovat tak, aby obsahovaly alespoň trochu originality, ruku v ruce s tím jdou dialogy, od kterých se žádá, aby poměrně často vyústily v překvapivou, a tudíž zábavnou pointu a vše dotvořit musí herecké výkony. Abychom se nezačali zabývat plytkostí zápletky, musí ji tvůrci opentlit osobnostmi, které dokáží na sebe strhnout pozornost, které předvádějí inteligentní hraní a nesklouzávají do nabízejících se šarží. Podobné nároky pak tato předloha klade na režiséra, který by měl scény opentlit něčím novým a dodat střihem švih a lehkost.

  • Gambit / Alan Rickman zdroj: Bontonfilm
  • Gambit / Alan Rickman, Cameron Diaz zdroj: Bontonfilm

V Gambitu se to vše podařilo skloubit jen z části, naštěstí z té větší. Film nad vodou drží především výkony Colina Firtha, v roli anglického gentlemana s postranními úmysly a ve vděčné roli výstředního boháče Alan Rickman. Cameron Diaz, jako texaská varianta Pygmalion, je zaměnitelná, do role nevnáší kromě svého již poněkud vadnoucího půvabu nic nového a Stanley Tucci si svou figurku hloupého rádoby znalce umění sice užívá, ale bohužel občas sklouzne do šarže skutečně už mírně pod práh.

Vina za to, že „coenovský“ scénář nepřekročil průměrnost, byť koukatelnou, nese pravděpodobně režisér. Při sledování vršení jednotlivých situací, které mají sice našlápnuto, ale jaksi už jsme je mnohokrát v různých variantách viděli, se můžeme jen dohadovat, jaký by asi byl výsledek, kdyby se i tentokrát režie chopila bratrská dvojice na rozdíl od Michaela Hoffmana. To, co nepřinesou herci nebo scénář, režisér nedotlačí, dokonce v některých chvílích i zdařilou hru načasování a gradaci zabije „vtipným“ detailem jako prděním, zvracením nebo jinou lacinou podpásovkou.

  • Gambit zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4504/450303.jpg
  • Gambit / Cameron Diaz, Colin Firth zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4504/450302.jpg
  • Gambit / Tom Courtenay, Colin Firth zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4503/450298.jpg
  • Gambit / Cameron Diaz, Colin Firth zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4503/450297.jpg

Gambit tak ke své smůle nevybočil z průměrnosti, což se v součtu všech hvězdných jmen v titulcích neočekávalo. Velká škoda, neboť zaděláno na zábavnou a originální hříčku tu evidentně bylo. Naštěstí zúčastnění herci a zvládnuté řemeslo scenáristů nenechali celek spadnout pod čáru a pořád je zde na co koukat a čemu se smát. Vtipná bomba se nekoná, ale lehce vystřelená rána taky potěší.

Gambit - USA, 2013, Scénář: Ethan Coen, Joel Coen Režie: Michael Hoffman. Kamera: Florian Ballhaus. Hudba: Rolfe Kent. Hrají: Cameron Diaz, Alan Rickman, Stanley Tucci, Colin Firth, Cloris Leachman, Tom Courtenay, Senem Temiz, Anna Skellern.

Premiéra v českých kinech 21. března 2013.