Wannieck Gallery definitivně končí. Brno jí vypovědělo smlouvu

Brno – Wannieck Gallery vyprovodila posledního návštěvníka a počátkem dneška definitivně zavírá své brány. Oceňovaná galerie se totiž s městem nedohodla na provozu a Brno jí krátce nato vypovědělo smlouvu. Výpověď platí už ke konci dubna. Výjimečná sbírka obrazů si ale jen těžko bude hledat nové výstavní prostory.

Galerie sídlí od roku 2006 v bývalé strojírně Vaňkovka, kde už provozovatelé zaplatili na nájemném asi osm milionů korun. V letošním únoru se však platba zpozdila a galeristům tak vznikl dluh. Budova patřící městské společnosti Jižní Centrum Brno jim ihned vypověděla smlouvu, která platila dokonce i poté, co byl dluh uhrazen. 

Město sice tuzemsky i zahraničně oblíbené Wannieck Gallery posléze nabídlo dodatek, který by jim umožnil setrvat až do konce listopadu. Podmínkou ovšem bylo uhradit nájemné v hodnotě víc než milion korun. Tento dodatek galeristé odmítli, protože podle jejich názoru nic neřeší, jen problém odsouvá.

Vzhledem k tomu, že výstavy jsou plánovány s předstihem i několika let, je pro ně smlouva na dobu určitou nevhodná. Buď budeme fungovat pořádně, nebo raději vůbec, vzkazují provzovatelé.  

Výstavní prostory ve Vaňkovce nabízely unikátní sbírku obrazů Richarda Adama, který jako jediný v republice shromáždil tak hodnotnou a ucelenou sbírku moderní malby. Víc jak 1 200 obrazů má nevyčíslitelnou hodnotu, a jen těžko si budou hledat nové místo. Mimo exhibic se navíc v galerii pořádaly koncerty, na nichž si zahrála dokonce Česká filharmonie. 

Co bude s prázdným strojírenským prostranstvím dál? Brno zatím přesně neví, určitou představu však má. Do konce roku potřebuje bývalou galerii obsadit, proto vypíše výběrové řízení. Ideální by údajně byla verze, kdy by se do něj Wannieck Gallery opět přihlásila, vyhrála jej a mohla setrvat až do prosince. Od nového roku by však prostory opět musela uvolnit – moravská metropole hodlá na jejím místě zřídit kulturní nadaci. Jak přesně by měla kultuře sloužit, se prozatím neví.