Debata z Galerie Rudolfinum: kurátoři a umělci o figurativní malbě

Výstava Nightfall, která je do 24. května k vidění v pražské Galerii Rudolfinum, přibližuje nové tendence ve figurativní malbě. A to nejen vystavenými díly, ale i prostřednictvím doprovodného programu. Jeho součástí byla 4. dubna debata, kterou bylo možné na webu ČT24 sledovat živě. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Debatují: kurátorka Jane Neal, spoluautor publikace k výstavě David Korecký a vystavující umělci Daniel Pitín a Tim Eitel. 

O výstavě: Výstava Nightfall prezentuje současné umělce z celého světa, s důrazem na dvě velké skupiny malířů pocházejících zejména z okruhu Nové lipské malířské školy v Německu a z akademie v Kluži v Rumunsku, kteří se zabývají současnou figurativní malbou. V popředí zájmu stojí různé přístupy k figurativní malbě, citelný je i společensko kritický postoj umělců ke vztahu jedince a společnosti. Mezi hlavní témata, která vystavující umělci reflektují, patří společenská krize a pocity nejistoty, osamělost, zmatenost a izolovanost člověka, vzrůstající tenze mezi přírodou a civilizací, vnitřní i vnější boj s vlastním já a se společností. /zdroj: Galerie Rudolfinum/

Galerie Rudolfinum: Nightfall (zdroj: ČT24)

Z Galerie Rudolfinum zprostředkoval web ČT24 už část doprovodného programu k výstavě Beyond Reality. Připomeňte si na následujících odkazech přednášky Mathewa Weira, Hynka Martince a Bena Johnsona.

Více o přenosech debat, přednášek, ale i divadelních představení na webu ČT24 najdete zde: