Epopej neepopej, musíme si pomáhat

Praha / Moravský Krumlov - Konec dobrý, všechno dobré? V květnu nebo v červnu podepíší radnice v Moravském Krumlově a Galerie hlavního města Prahy memorandum o spolupráci. Dokument by měl pomoci narovnat špatné vztahy z dob sporů o Slovanskou epopej Alfonse Muchy.

Slavná kolekce dvaceti rozměrných pláten o dějinách Čechů a Moravanů je nyní vystavena ve Veletržním paláci, sídle Národní galerie v Praze. Její odvoz ze zámku v Moravském Krumlově, kde byla téměř půlstoletí, v roce 2011 vyvolal protesty a spory, a i když je v současnosti klid na obou frontách, krumlovští v návrat epopeje pořád doufají. „Samozřejmě o ni velmi stojíme,“ přiznal krumlovský starosta Tomáš Třetina. „Její budoucnost nyní neřešíme. Plně pracujeme na zvelebení zámku,“ dodal ale. Odpůrci přestěhování Muchových obrazů do Prahy přesto doufají, že se dílo po opravách zámku na Moravu vrátí.

O budoucnosti epopeje nicméně memorandum nebude pojednávat vůbec. Má zajistit odbornou pomoc krumlovskému zámku při tvorbě výtvarné expozice, případně může GHMP vypomoci i zápůjčkou děl ze svého depozitáře. Krumlov zase slíbí, že pro ně vytvoří kvalitní výstavní prostory. Zámek se nyní revitalizuje za pomoci Jihomoravského kraje, ministerstva kultury a také slovenské společnosti Incheba, která objekt vlastní.

Slovanská epopej ve Veletržním paláci
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

„Byl tady vyhrocený vztah, který pominul, za což jsme rádi. Memorandum, které se nyní dokončuje, by mělo být prvním krokem k navázání nové formy spolupráce,“ předpokládá Tomáš Třetina. Podle něj se vztahy začaly měnit k lepšímu po odchodu Milana Bufky z funkce ředitele galerie, nahradila jej Magdaléna Juříková.