Pink Floyd v Praze bez Pink Floyd. Výtvarník Scarfe vystavuje

Praha – Ve filmu Pink Floyd: The Wall přišel s nápadem kráčejících kladiv. Filmový výtvarník Gerald Scarfe ale dělá víc než jen animované snímky – jeho další práci si nyní můžete až do 13. října prohlédnout v Muzeu Kampa v rámci výstavy Pink Floyd v Praze. Už zítra ji návštěvníkům navíc osobně představí.

Výraznou součástí Scarfovy práce jsou desítky politických karikatur. Kreslí je už řadu let, a pravidelně tak těm u moci sděluje, že se ne vždy orientují správným směrem. „Je dobře, že se někdo vyslovuje proti vládě z pozice lidu,“ míní sám Scarfe. Sám se považuje za pomyslný hlas lidu. „Král měl dříve svého šaška, který mu mohl říct, že nevládne dobře, že něco dělá špatně. A teď to dělám já,“ dodává. 

Dobrá karikatura podle něj musí být snadno čitelná, rozpoznatelná, pointa musí něco sdělovat, měla by být přístupná všem a musí mít silný argument. 

V Britově tvorbě se často odráží morbidita, sex a násilí. „Takový svět zkrátka vidím,“ přiznává. Všechnu temnotu se ale vždy snaží vyvážit humorem, bez něhož by podle něj člověk na tomto světě zešílel. 

Scarfovu práci ale znají především příznivci kapely Pink Floyd z filmu Zeď. S Rogerem Watersem pracoval filmový výtvarník v sedmdesátých letech. Waters přišel s nápadem udělat snímek. Zkomponoval k němu hudbu a Scarfa si vybral jako svého spoluautora. Do jeho práce zpěvák prý nikdy nezasahoval a nikdy jeho nápady nestrhal. A dobře udělal – vizuální aspekt kráčejících kladiv vymyslel právě Scarfe. 

Karikaturista se mimo jiné věnuje designu opery a baletu, podílel se i na několika scénářích, navrhuje divadelní či filmové kostýmy. V roce 2008 mu byl udělen Řád britského impéria.