Vystavte domov svůj

Praha - Kde se cítíte být doma? V místě, kde jste se narodili, ve svém městě, kraji, regionu, v České republice nebo už jen ve svém vlastním bytě či domě? Odpovědět můžete prostřednictvím uměleckého díla a je lhosteno, zda jste výtvarník, nebo ne. Vybraná díla budou vystavena od podzimu v pražském Centru současného umění DOX jako součást projektu Kde domov můj?

Tento projekt se skládá ze dvou částí - výstavy (od 10. října do 13. ledna) a občanských iniciativ. Obě hledají odpověď na otázky týkající se představy domova a souvisejících pojmů jako vlast, národ či identita.

Díla zaslaná do DOX se na výstavě objeví vedle tvorby Jiřího Davida či Tomáše Císařovského. Zapojit se zájemci mohou malbami, kresbami, fotografiemi, ale i díly jiných formátů včetně videa nebo 3D instalací. Svou práci musí přihlásit do konce srpna na stránkách projektu, kde budou všechna díla zpřístupněna v on-line galerii.

V roce 2014 bude projekt pokračovat občanskými iniciativami ve spolupráci s lokálními a regionálními partnery. Tuto druhou část bude možné sledovat pomocí webové aplikace, jejíž spuštění bude oznámeno počátkem září.

Projekt Kde domov můj?
Zdroj: ČT24/DOX

Podobné otázky o Češích a jejich vztahu k národu a vlasti si loni pokládal režisér Adolf Zika ve filmovém projektu Země česká, domov Tvůj, inspirovaném obdobnými zahraničními snímky Life in a Day či One Day on Earth. Připomenout si jej můžete na stránkách iVysílání