Režisér Jiří Krejčík se vydal na poslední cestu

Praha – Přátelé a rodina naposledy vzdali hold zesnulému režisérovi a scenáristovi Jiřímu Krejčíkovi. Mezi hosty se objevil třeba kolega Juraj Jakubisko, kameraman Miroslav Ondříček anebo herečka Eva Holubová. Smuteční obřad se konal v kostele svatého Vojtěcha v Praze, tedy na samém místě, kde byl filmař kdysi pokřtěn. ČT2 dnes do programu zařadí Krejčíkovu komedii Pension pro svobodné pány z roku 1967.

Kromě výše zmíněných osobností se s režisérem rozloučil také Vladimír Pucholt, který si zahrál s Ivou Janžurovou ve Svatbě jako řemen. Prostřednictvím audiozáznamu o něm hovořil jako o přísném, ale spravedlivém a cílevědomém tvůrci. K řečnickému pultu se dostal také Jan Kačer – právě díky Krejčíkovi odstartoval svou hereckou kariéru snímkem Probuzení. Oba umělci navštívili nemocného filmaře v době hospitalizace. Krejčík zemřel ve věku devadesáti pět let.

Pohřeb Jiřího Krejčíka
Zdroj: ČT24/ČTK

Zádušní mši odsloužil převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. Poslední písní umělce vyprovodila pěvkyně Gabriela Beňačková, která nazpívala na konci sedmdesátých let party Emy Destinové v Krejčíkově snímku Božská Ema. Svou úctu vyjádřil také premiér Jiří Rusnok, ministerstvo kultury nebo filmová studia či fakulta Akademie múzických umění. 

Veřejnost měla k rakvi přístup mezi devátou a půl desátou hodinou, než začal pohřeb.

Rozloučení s Jiřím Krejčíkem
Zdroj: ČT24/ČTK