Na brigádu do Trafačky. Akce Z mění město k lepšímu

Praha – Co vznikne z výstavy, jejíž inspirace vychází ze socialistických brigád? Galerie pražské Trafačky si do svých prostor pozvala výstavu Akce Z – hlavními aktéry jsou George Hladík a Brad Downey, kteří navazují na někdejší myšlenku dobrovolné práce ve prospěch ostatních. Cíl je ale tentokrát jiný: změnit město k lepšímu.

Akce Z neboli akce zvelebování, tak byl tento pojem naplňován za dob komunistického režimu. „Původně altruistická myšlenka však v dobách komunismu doznala silně negativní charakter a stala se tak nepříjemným represivním nástrojem vládní garnitury,“ prohlašují autoři. 

Ostatně z myšlenky zdánlivě dobrovolné práce tato dvojice mladých umělců vychází. Český výtvarník Hladík vidí podobnost i v tom, že s americkým kolegou podnikají akci bez nároku na honorář. 

Společné zásahy do veřejného prostoru v jejich podání mají ale hlavně pobavit. Na stropě zavěšená sekačka s rotujícími vlajkami jako symbol veřejně prospěšných prací už dnešní generaci vykouzlí spíše úsměv na rtech, stejně jako nákupní vozík nenávratně přitavený ke kolu z půjčovny. 

Oba umělci se znají dva roky od té doby, co se střetli na cestě z Berlína do Marseille. Právě jihofrancouzské město a jeho ulice inspirovaly „zetkaře“ ke spolupráci. 

Akce Z v Trafačce (zdroj: ČT24)

Drobné doteky města setrvají v Trafačce až do 6. října.