Vítězem Chalupeckého ceny je Dominik Lang

Praha - Vítězem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal Dominik Lang. Mladý umělec podle poroty patří k nejslibnějším mladým umělcům v České republice i na mezinárodní scéně. Do finále soutěže se letos dostal potřetí. Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila letošního laureáta ve Veletržním paláci, který opustila v době, kdy Národní galerii vedl Milan Knížák.

„Zaujala nás zralost a promyšlenost Langovy intervence do architektury Veletržního paláce. V této jeho práci, tak jako v celé jeho tvorbě, sochařský jazyk a obklopující architektonický prostor vedou stálý rozhovor a udržují potřebné napětí,“ uvedl předseda poroty, kurátor z newyorského MoMA Christian Rattemeyer.

Podle poroty patří Lang k nejzajímavějším umělcům v České republice i na mezinárodní scéně už řadu let. Před dvěma lety připravil instalaci pro národní pavilon na bienále v Benátkách, která sklidila velký ohlas. V posledním roce se zásadně prezentoval v galeriích ve Vídni a v Římě. Porota tak cenu jednoznačně udělila cenu Langovi na základě vyrovnané kvality jeho dosavadní práce i aktuální prezentace.

„Je to mírný šok z té pozornosti, ale samozřejmě je to také veliká radost,“ uvedl čerstvý nositel prestižní ceny. Zároveň vyjádřil rozpaky ze samotné formy uměleckého klání: „Oceňování má ve výtvarném umění své místo, ale v Ceně Jindřicha Chalupeckého se to nebere soutěžně.“

Ceremoniál předávání ceny měl letos podobu hrané scénky v režii Davida Jařaba. Utahovala si z toho, jak povrchně a bez hlubšího zájmu často média informují o kultuře a umění, ale také ze samotného uměleckého provozu, často zaujatého sebou samým.

Všímá si, jak jsou věci udělané

Třiatřicetiletý Lang, který aktuálně vystavuje ve vídeňské galerii Secession, ve svých instalacích uvažuje nad modernistickou tradicí, ale kombinuje ji se současnými způsoby prezentace. Umělecká díla pouze nevystavuje, ale všímá si i jejich prostorové souvislosti.

Dominik Lang a jeho instalace v NG
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Ve finále Chalupeckého ceny si opět pohrál s prostorem galerie i s vnímáním návštěvníka. Při tvorbě své instalace Východ Západ nepoužil žádný nový materiál, ale naopak jej ubíral ze stávající výstavní paneláže ve Veletržním paláci, do níž vyřezal dva kruhové otvory. V nich vychází a zapadá slunce, které zvenku proniká do galerie. Pozorný návštěvník si všimne i velké koule, která volně putuje v přízemí galerie a může evokovat Slunce.

„Vychází ze sledování svého bezprostředního okolí, které dotváří a modifikuje prostřednictvím instalací a akcí. Jeho konkrétní zdroje inspirace vždy spojuje zájem o způsob provedení a logiku procesu vzniku. Všímá si, jak jsou věci udělané, ať už se jedná o nákup poskládaný v igelitce, nebo sochu Stanislava Kolíbala,“ napsala o něm kunsthistorička Zuzana Štefková.

Podívejte se na rozhovor s Dominikem Langem:

Cena od mezinárodní poroty je spojena s odměnou 100 tisíc korun na nový projekt. Lang získává také stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenci v některém z Českých center. Dalšími čtyřmi finalisty letos byli Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Václav Magid a Richard Nikl.

Výstava prací pěti finalistů se koná v NG až do prvního prosince. Do prestižní soutěže pro mladé umělce se letos přihlásilo rekordních 79 adeptů. Práce finalistů letos viděli i lidé v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni.

Začátek současnosti

Vyhlášení výsledků ve čtvrtek 14. listopadu předcházelo kolokvium Začátek současnosti, které otevřelo téma českého i světového výtvarného umění 90. let minulého století, odkud vedou kořeny k umění současnému. Záznam debaty, které se účastnil mimo jiné Christian Rattemeyer nebo Rainer Fuchs z vídeňského MuMoK, sledujte zde.

„Cena Jindřicha Chalupeckého existuje už přes dvacet let a trochu se zapomíná na její počátky, na rozmanitost oceněných umělců a na to, jak se s každým novým laureátem mění pohled na současné umění,“ uvedla Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého, která chce v pořádání uměleckých kolokvií pokračovat i v příštích letech.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se umělcům do 35 let. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu. V minulosti ji získali například Jiří Černický, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá. Vloni cenu získal malíř Vladimír Houdek.

Podívejte se na stránky Ceny Jindřicha Chalupeckého.