Silvestrovský večírek Berlínské filharmonie v českých kinech

Praha - Jít na Silvestra do kina zní možná trochu divně. Poslední den roku 2013 ale některá kina nabídnou setkání s Berlínskou filharmonií a jejím šéfdirigentem Simonem Rattlem. Stane se tak prostřednictvím přímého přenosu silvestrovského galakoncertu. Jako sólista se ve třetím Prokofjevově klavírním koncertu představí čínský pianista Lang Lang. Dále zazní například výběr z Dvořákových Slovanských tanců či Chačaturjanovy Tance z baletu Gajané včetně slavného Šavlového tance.

„Špičková umělecká kvalita je pro nás hlavním kritériem při výběru titulů, které se rozhodneme do České republiky přinést. U Silvestrovského gala Berlínské filharmonie to platí bezezbytku,“ uvedl zástupce distributora Martin Cikánek.

Seznam kin uvádějících Silvestrovské gala jsou na www.prenosydokin.cz.

Přímý přenos začíná už odpoledne od 17:30 a nejspíš bude trvat necelé dvě hodiny.

Berlínská filharmonie se v Česku ukázala už třikrát. Poslední návštěva se odehrála letos v květnu ve Španělském sále Pražského hradu, kdy orchestr doprovodila dirigentova manželka Magdalena Kožená.

Mimořádným koncertem filharmonici oslavili 131. výročí slavného symfonického tělesa přesně v den jeho založení. Klavírista Lang Lang, který byl americkým časopisem Time Magazine zařazen mezi sto nejvlivnějších osobností této planety, v Praze zahrál loni v březnu na donátorském galakoncertu pro festival Dvořákova Praha.