Nové přírůstky Joži Uprky obohatily „jeho“ galerii

Uherské Hradiště - Malíř Moravského Slovácka Joža Uprka již v době svých počátků tvořil v Uherském Hradišti a uvažoval tu o založení galerie. Tamní výstavní síni, která dnes nese jeho jméno, se podařilo nedávno získat Uprkova nová díla. Dlouhodobě jim je zapůjčily pražská Národní galerie a Slovenská národní galerie.

Galerie Joži Uprky získala nová díla (zdroj: ČT24)

Uprka (1861 až 1940) se celý život věnoval slováckému venkovu a folkloru. V malbách, akvarelech a kresbách zachycoval motivy z každodenního venkovského života, práci, slavnosti i lidové zvyky. Ve své době byl tak proslulý, že jeho Pouť u svatého Antonínka byla na pařížském Salonu v roce 1894 oceněna zvláštní cenou poroty.

Galerie Joži Uprky byla otevřena v září 2012 ve zrekonstruovaném objektu bývalé jezuitské koleje a nabízí průřez celoživotním Uprkovým dílem, představuje jeho oleje, akvarely, kresby i grafiky. Ve dvanácti výstavních sálech je nyní k vidění 127 jeho stěžejních děl.

Ze Slovenské národní galerie v Bratislavě přišly do galerie nově čtyři obrazy, pražská Národní galerie zapůjčila tři díla z vrcholné Uprkovy tvorby, obrazy Vláčení, Hudci a Lanžhotský šohaj.

  • "Podařilo se nám vyvrátit zažité klišé, že velké galerie nespolupracují se soukromými institucemi," podotkla ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá.

„Koncem minulého roku jsme zapůjčili ze Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích studii Jezdce k monumentálnímu dílu Joži Uprky Jízda králů ve Vlčnově a zakoupili obraz tematicky zajímavý, s prvky imprese, Vinobraní na Slovácku,“ doplnil zřizovatel Nadace Moravské Slovácko Petr Vašát. Nadace Uprkovu galerii spravuje. Ze soukromé sbírky přibyl do expozice portrét Františka Xaverského.

Uprka v Chicagu

Nadace se bude snažit nadále shánět další Uprkova díla. Cílem však podle předsedy správní rady nadace Zdeňka Zemka není získat většinu jeho děl, ale občas najít ta výjimečná, která se objeví na výstavách či aukcích. Uprkova tvorba byla představena předloni ke 150. výročí malířova narození ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Nadace nyní jedná o uspořádání výstavy ve Spojených státech. „Krajané o ni mají enormní zájem. Mohla by být do roku dvou, snad v Chicagu,“ prozradil Vašát.

Nadace Moravské Slovácko provozuje kromě Galerie Joži Uprky i expozici Malíři Slovácka v nedalekém Veselí nad Moravou, která nabízí díla Uprkových žáků a následovníků.