Po boku Andersena se bude číst až do svítání

Praha – Zalézt si pod peřinu s baterkou a číst až do ranních hodin podle průzkumu dnešní mládež příliš neláká. Alespoň pro dnešní večer možná udělá výjimku a přikloní se k četbě.  Přitáhnout pozornost nejmladších se pokusí čtrnáctý ročník Noci s Andersenem, při níž se po celé republice otevřou desítky knihoven, kde se budou předčítat pohádky či jiné dobrodružné příběhy.

Čtrnáctá Noc s Andersenem otevře knihovny (zdroj: ČT24)

Hans Christian Andersen je i v roce 2014 symbolem kvalitní pohádky a dětského čtení vůbec. Noc v autorově společnosti má ty nejmladší motivovat ke čtení. Jeho tvorba dodnes rezonuje a otevírá otázku, nakolik má být dětská literatura opravdu dětská a kolik morbidity či dospělosti se do ní vkládá. „V současném světě je spousta smutku i smrti, nakolik se to má promítnout do světa dětí a do jejich dospívání?“ ptají se odborníci. „Andersen přes pohádku ukázal, že svět je složitý mechanismus a ne vše tam dopadá dobře,“ uvedl programový ředitel Albatros media Ondřej Müller.

Ondřej Müller je ten, komu české děti mohou poděkovat za objevení Harryho Pottera. Právě on totiž četl dnes už legendární dílo ve frankfurtském metru dívce přes rameno, příběh ho zaujal a následně se postaral o jeho přenesení do tuzemského prostředí.

Národní knihovna nedávno zveřejnila průzkum, který ukázal, že jen polovina dětí považuje knihu za dobrou zábavu. Noc s Andersenem nabízí jedinečnou zkušenost zažít něco napínavého, protože strávit noc v knihovně se poštěstí málokomu. Müller se domnívá, že každá drobnost dětem utkví v paměti a začínající čtenáři získají ke knížce dobrý vztah.

Noc s Andersenem
Zdroj: ČT24/Noc s Andersenem

Neměl by se však podceňovat ani komiks. Ten už dnes platí za literaturu, a není tudíž ostuda, pokud ho někdo preferuje před klasikou. Existuje dokonce „andersenovský komiks“, z čehož lze usoudit, že spisovatel nepřestává inspirovat a zůstává atraktivní i v obrázkové podobě.

Které knihovny se do projektu zapojily, lze najít na oficiálních stránkách události.