Oprav netřeba, Korekce VerTeDance si vytančila jedničku

Praha – Česká taneční platforma rozhodla o letošním vítězi. Stal se jím soubor VerTeDance, který si prvenství vytančil představením Korekce, na němž se podílel také režisér Jiří Havelka. Nejlepší tanečnice je ode dneška Andrea Opavská za mimořádný výkon v inscenaci La Loba Lenky Vágnerové. Z podobného úspěchu se raduje i tanečník Tomáš Červinka.

Porota udílela ceny i v dalších kategoriích. Třeba cenu za světelný design udělila hned dvakrát – jednou týmu představení Karneval zvířat, který uspěl také v ceně diváků, druhou cenu zase přiřkl Kataríně Ďuricové za práci na výše zmíněné Korekci.

Závěrečný večer platformy patřil představení Jezdci v choreografii Lenky Vágnerové, které cenu Taneční inscenace roku získalo loni. Vedle zmíněného ocenění měli i nominace na Tanečníka roku pro Andreu Opavskou a Tomáše Červinku a nominaci na Cenu za světelný design pro Michala Kříže. Projekt Jezdci navázal na téma choreografčina předchozího mezinárodně úspěšného autorského díla Mah Hunt a opět se zabývá problematikou vztahu člověka k okolí, zvířatům i sobě samému.

Karneval zvířat
Zdroj: ČT24/Taneční platforma

Jezdci jsou inspirováni světem ptáků a jejich úlohou v lidské kultuře a tradici. Ptáci jsou výjimečnými tichými pozorovateli příběhů v dějinách lidstva, vždy byli součástí mytologie, víry i duchovního bohatství. Představení rozkrývá téma tolerance, schopnosti člověka existovat v symbióze s ostatními živými organismy na Zemi, respektovat říši všech bytostí, vážit si jedinečnosti druhů a snažit se o jejich zachování.

Jezdci
Zdroj: Tanec Praha/Viktor Kronbauer