Dokument Čí je moje dítě? nejlepším populárně-vědeckým filmem

Olomouc – Dokumentární film s názvem Čí je moje dítě?, který vznikl v koprodukci ČT, získal cenu za nejlepší český populárně-vědecký film na Mezinárodním festivalu populárně-vědeckých dokumentů Academia film Olomouc. Snímek na konkrétním případě biologické příbuznosti jedinců prozkoumává, jak znalosti současné vědy ovlivňují lidské chování.

Dokument Čí je moje dítě? uspěl v Olomouci (zdroj: ČT24)

Tvůrci v něm díky evoluční psychologii vysvětlují příčiny a užitečnost žárlivosti, důvody propadu porodnosti ve vyspělých západních zemích a ptají se, jak může dostupnost genetického testování rodičovství ovlivnit naše chování při výběru partnera a plození potomků.

Snímek Čí je moje dítě? vychází z populárně-naučných dokumentů ve stylu pořadu BBC Horizon. Autoři se v něm zabývají člověkem z vědeckého pohledu. Přináší pohled na změnu ve společnosti, která umí zjistit, kdo je biologickým rodičem.

„Naším cílem bylo seznámit veřejnost s vědeckými teoriemi aplikovanými na člověka, protože si myslíme, že vždy vedou k nějakému racionálnějšímu a méně sebestřednému pohledu na člověka,“ vysvětluje scenárista a producent Zdeněk Holý. Snímek je pilotním dílem cyklu Člověk, to je věda, který nyní tvůrci připravují. Cílem je podle kreativní producentky ČT Martiny Šantavé popularizovat českou vědu a české vědce a rozpoutat diskusi nad tématy, která jsou ve vzduchu. 

  • Iniciátorem filmu byl publicista a producent Zdeněk Holý, který napsal scénář a dohlížel společně s vědci na odbornou správnost. V České televizi se jeho nápadu ujala kreativní producentka Martina Šantavá. Film režírovali Marek Duda a Radim Procházka. 

Další cenu si odnesl snímek Víc než jen med. Tradiční kaleidoskop si z Olomouce odnesly v dalších čtyřech kategoriích i snímky Měsíčky, Vlčí hory nebo Řeky Otakara Štěrby. Speciální cenu za osobní přínos popularizaci vědy pak získal jeden z nejuznávanějších teoretických fyziků současnosti Lawrence Krauss. 

Více o festivalu na stránkách AFO

Letošní festival nabídl rekordních sto padesát projekcí a programových bloků. Do hanácké metropole navíc přijel nejvyšší počet hostů v historii celé přehlídky. Už tradičně šlo o špičky světové vědy.

Vydáno pod