Romský holocaust. V Ponci zpívají pietu za tábor v Letech

Praha - Divadlo, smuteční obřad a romskou hudbu spojilo v pražském divadle Ponec představení, které vypráví osudy obětí z tábora v Letech u Písku. Inscenace Lety - 1942 je hudební modlitbou za všechny oběti romského holocaustu. Kromě tradičních písní v něm zaznívají výpovědi přeživších vězňů a jejich rodin.

Představení Lety - 1942 (zdroj: ČT24)

Představení připravilo ji Evropské centrum romské hudby v Praze ve spolupráci s německým scénografem Mathiasem Straubem. Hudbu modlitby složil Jiří Korman a scénář napsala slovenská režisérka Dana Račková, oba se ujali i režie. „Je to v podstatě pohřební obřad. Když přijdete do kostela anebo do nějaké obřadní síně, tak není aktéra a není diváka. Všichni jsou nějakým způsobem zúčastnění,“ vysvětluje Račková.

Také scénograf Straub nevnímá projekt jako divadelní nebo hudební zážitek, ale jako pietní rituál pro oběti romského holocaustu v Čechách: „Je potřeba si uvědomit, že ať už chceme, či nikoli, fenomén kolektivní viny ovlivňuje sám každý jednotlivec, svým vlastním vnímáním konkrétních členů znevýhodněné skupiny.“

Tíživé mlčení

Podle Kormana jde o modlitbu proto, že se smuteční romský akt nikdy neobejde bez hudby. Ta vždy provází zesnulého Roma na jeho poslední cestě. Hudební dílo se inspirovalo výpověďmi přeživších vězňů, které sepsal americký spisovatel Paul Polansky ve své knize Tíživé mlčení. V hlavní roli se představí česká herečka Barbora Kubátová.

Památník romských obětí holocaustu v Letech
Zdroj: David Veis/ČTK

V období 1942 až 1943 byl letský tábor vězením pro Cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách zde čekalo smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

Památníkem obětí romského holocaustu je nově upravené pietní území v místě bývalého pohřebiště cikánského tábora Lety na Písecku. Pomník se nachází v těsné blízkosti vepřína. Proti tomu léta protestují pozůstalí Romové nebo aktivisté zaměření na lidská práva. Peníze na likvidaci vepřína však zřejmě nenajde ani současná vláda. Během včerejšího pietního aktu to naznačil premiér Bohuslav Sobotka (více čtěte zde).