Jedlíci čokolády se po 10 letech se vrací do Hradce

Hradec Králové - Jedna z divácky nejúspěšnějších her hradeckého Klicperova divadla Jedlíci čokolády má pokračování. Její autor David Drábek napsal další příběh tří sester ve stylu filmové Lásky nebeské a nazval ho Velká mořská víla. Názvem a také atmosférou odkazuje Velká mořská víla na smutnou Andersenovu pohádku a její děj ukazuje, že věci jsou často jinak, než myslíme, a celý příběh se tak může obrátit naruby.

Velká mořská víla je pokračováním osudů tří sester Rózy, Heleny a Valérie. „V Jedlících byl v ohnisku pozornosti vztah k zemřelým rodičům, ve Víle je to vztah k vlastnímu rodičovství,“ uvedla dramaturgyně Markéta Bidlasová.

Valérie (Pavlína Štorková) je agorafobička a od smrti otce neopouští svůj pokoj. Róza (Pavla Tomicová) váží dva metráky a tráví čas pouze v posteli. Helena (Isabela Smečková Bencová) chodí do práce a o své sestry se stará. V inscenaci Velká mořská víla je diváci potkávají po deseti letech. Róza s partnerem touží po dítěti. Helena má se svým mužem desetiletá dvojčata. Valérie kvůli svému strachu opustit domov o šanci na rodičovství přichází.

Jedlíci čokolády mají pokračování (zdroj: ČT24)

Zatímco Jedlíci čokolády, které tři herečky hrají s úspěchem před stále vyprodaným hledištěm už třetí sezónu a David Drábek za ně dostal od kritiky cenu divadelní hra roku, byli komedií romanticky praštěnou, Velká mořská víla je křehce smutným příběhem. Příběh tří sester ale nekončí ani Velkou mořskou vílou, David Drábek slibuje, že se k nim určitě ještě jednou vrátí.

Režisér David Drábek je uměleckým šéfem Klicperova divadla už od roku 2008 a téměř všechny jeho hry, které pro divadlo napsal, získaly ocenění. „Přesto, jak to dokáže být velmi ostrý, je zároveň v jeho věcech taková jemnost a cit pro to, co je hodně hluboké, vážné a těžké,“ popsala Drábkovu tvorbu herečka Pavlína Štorková.