Barbie, Kristus a Che Guevara. Láska v čase globalizace

Praha - Komiksová zkratka, nadsázka a globalizace. Grafik, ilustrátor a malíř Jiří Votruba představuje v pražské Galerii Budoart průřez svou tvorbou za poslední tři roky. Zachytil různé bizarní podoby lásky dnešního globalizovaného světa.

Jiří Votruba vystavuje Global Love (zdroj: ČT24)

Votruba už několik let vytváří vizuální styl japonského festivalu klasické hudby La Folle Journée au Japon, v Česku je známý třeba jeho projekt Opera nás baví pro Národní divadlo. Jeho aktuální výstava v galerii umístěné ve vinohradském secesním bytě je ale jiného ražení. Poukazuje na povrchnost mezilidských vztahů, pomíjivé konzumní modly a napětí mezi krásou reklamy a přírody. 

„Mám obavu, že povrchnost nabývá na takové síle, že to společnost a lidské vztahy může poškodit,“ říká výtvarník. Jeho stálou inspirací je pop-art a komiksy. Fascinuje ho svět konzumu, značek, reklamy, uživatelské manuály i masová produkce. Vše ukazuje v jasných a radostných barvách pro něj typických. 

Jeho oblíbených objektem na výstavě je Barbie v plexisklovém „pokojíčku“. „Je konfigurovaná do polohy Krista na kříži,“ upozorňuje, že zřejmě nejdůležitější ikonu lidstva dnes nahrazují pomíjivé ikony popkultury. „Vysoké podpatky neboli High Heels jsou zprávou, že boty, čím dál vyšší a barevnější, jsou dneska strašně důležité. Obrázky z hor mě napadly, když jsem byl lyžovat a zjistil jsem, jak důležité jsou značky oblečení. A ještě jsem do hor včlenil svou oblíbenou ikonu, bývalého revolucionáře Che Guevaru, který byl degradovaný na ikonu konzumu,“ popisuje Votruba další vystavené objekty.

Jeho GlobaLove si v Galerii Budoart můžete prohlédnout do 30. června.