V londýnské katedrále promítají utrpení

Londýn - Umělecká díla se dávno nevystavují jen v galeriích. Londýnská Tate poskytla práci jednoho ze svých kmenových umělců do katedrály svatého Pavla. Američan Bill Viola v kostelních prostorách vystavil videoartovou instalaci Maryrs, tedy Mučedníci, na níž pracoval deset let.

Tate vystavuje videoart v katedrále (zdroj: ČT24)

Tradiční téma sakrálního umění tak dostalo moderní podobu. Viola místo po štětci nebo sochařském dlátě sáhl po videokameře a natočil čtveřici sekvencí, kterou promítá na obrazovkách hlavního oltáře. „Chtěli jsme stvořit něco univerzálnějšího. Nejen z křesťanského, muslimského nebo jakéhokoli jiného náboženského hlediska,“ podotkla Violova partnerka Kira Perová, která umělci s instalací pomáhala.

Univerzality Viola dosáhl propojením mučednické smrti s tím, co obklopuje celé lidstvo – živly. Zachytil, jak drtivá síla elementů bere člověku život, v agonii posledních okamžiků se střetává s přírodní energií. Postavu pohlcují ohnivé plameny, jiná trpí pod proudy vody, na další se řítí půda, poslední nekonečně smýká vítr. „Lidé potřebují vytvářet obrazy, zvuky, potřebují tvořit. Tvořivost je nejdůležitější a nejmocnější živel,“ tvrdí Viola.

Doufá, že instalace se dokáže přiblížit funkci klasického křesťanského umění. Že se kolemjdoucí před ní zastaví a dopřejí si čas k rozjímání. „Snažíme se lidi zpomalit. Svět se strašně zrychlil, myslím, že je úplně mimo kontrolu. Musíme si na to dávat pozor,“ varuje.

Není to poprvé, co Bill Viola zamířil s videoartem do kostela. V roce 2008 napnul projekční plátna nad oltáře v chrámu San Gallo v Benátkách. Figury na nich pronikaly vodní stěnou z šedavé temnoty do světla, procházely tak opačnou cestou než ty londýnské, ze smrti do života. 

Bill Violla / Pět andělů pro milénium, 2001
Zdroj: ČT24/Tate

Jeho počin není výjimkou. Například pražský kostel Nejsvětějšího Salvátora také vpouští umění do sakrálních prostor. Těsněji je propojily se světským prostorem, podobně jako u děl Billa Violy, abstraktní obrazy Patrika Hábla. V kostele nahradily barokní malby.