V Národním se to hemží brouky. Hmyz už zase ožil

Praha – Ze života hmyzu z pera bratří Čapků už se nesmí dokola omílat bez jakéhokoliv ozvláštnění, řeklo si Národní divadlo. Jeho soubor si hru přetavil do vlastní podoby. Připravil ji Daniel Špinar, který se stal v letošní sezóně nejoceňovanějším divadelním režisérem. Roli tuláka ztvární Saša Rašilov, který diváky představením provede.

Ze života hmyzu v moderní podobě (zdroj: ČT24)

Příběh tuláka, kterého omrzí lidi a dívá se na ně jako na hmyz převedl Daniel Špinar do grotesky současné povrchní společnosti. Témata sexu, hromadění a násilí se i v dnešní současnosti neustále cyklí a fungují na výbornou, myslí si režisér.

Hra bratří Čapků patří ke stálému repertoáru první scény a hraje se už posedmé. Archiv Národního divadla uchovává na jednotlivé inscenace Ze života hmyzu písemné památky a některé opravdu unikátní. Jako třeba i fotografie tří posledních tuláků. Byli to Ladislav Pešek, Luděk Munzar a Josef Kemr. Mezi další rarity patří i návrhy kostýmů Josefa Čapka k první inscenaci z roku 1922 nebo scénář, který posloužil Ladislavu Peškovi.

Karel Dobrý jako motýlice Iris
Zdroj: Národní divadlo/Martin Kámen

Největší změnou prošel herec Karel Dobrý, který se zhostil ženské role – samičku motýlice Iris. „Trapnost, to je ten první pocit, pak se tím člověk musí probrodit a tu ženskou zobrazit co nejvěrněji, neurážet a neparodovat,“ uvedl ke svému obsazení.

Ze života hmyzu je druhou inscenací, kterou se v posledních letech první scéna vrací k Čapkům. Věc Makropulos se Soňou Červenou v režii Roberta Wilsona hrálo Národní s velkým úspěchem čtyři sezóny.