Populární jako Cimrman a stále nonkonformní. Mafaldě je padesát

Madrid - Nejznámější latinskoamerická komiksová hrdinka Mafalda slaví padesátiny. Stále však vypadá na sedm, nesnáší polévku, rasismus a zajímá se o dění ve světě. Kreslíř Quino nedávno za Mafaldu získal prestižní Cenu prince asturského za komunikaci.

Mafalda stále není konformistka (zdroj: ČT24)

Držitelem letošní Ceny prince asturského za komunikaci se stal argentinský kreslíř Joaquín Salvador Lavado, tvůrce příběhů o dívce Mafaldě, známý pod tvůrčím pseudonymem Quino. Porota ho ocenila za to, že „dává moudře dohromady jednoduchost kresby s hloubkou myšlenky.“ Dětská hrdinka se vyjadřuje k politice a bojuje za lidská práva.

Mafalda vycházela jako novinový komiksový strip v letech 1964 až 1973 a získala obrovskou popularitu. Nejdřív začala vycházet v argentinském časopise Primera Plana, brzy vznikly knihy a animované filmy. Malá buřička dodnes žije vlastním životem, a to hlavně na internetu. Příběhy dívky, která svět dospělých vnímá bezelstnýma dětskýma očima, byly přeloženy do 26 jazyků. „To, že Mafalda přežívá, nechápu. Pro mne se svět strašně mění, ale lidé ji čtou tak dlouho, že to vypadá, jako by se nic neměnilo,“ říká Quino.

Má v hlavě guláš, říká Umberto Eco

Hispánský svět už desetiletí opakuje její hlášky stejně hbitě jako Češi Cimrmana. Popularitu v Evropě jí v sedmdesátých letech zvýšil také italský myslitel Umberto Eco, když o Mafaldě napsal pojednání: „Z politického hlediska má Mafalda v hlavě docela guláš. Nerozumí tomu, co se děje ve Vietnamu. Neví, proč existují chudí, nevěří státu a starost jí dělají Číňani. Jednu věc má ale úplně jasnou - není konformistka,“ napsal Eco.

Nadace prince asturského uděluje od roku 1981 ceny za přínos v oblasti vědy, techniky a kultury. Celkem se vybírají laureáti v osmi kategoriích a každý vítěz si odnese finanční odměnu 50 tisíc eur. Letos už cenu získali třeba Američan Frank Gehry za architekturu a francouzský historik Joseph Pérez za oblast sociálních věd.