Wakan-Tanka! Indiánský Trutnoff hostí Elijaha Wooda i Patti Smith

Trutnov – Rozložit indiánské teepee, zapíchnout pírko do vlasů a další ročník hudebního festivalu v Trutnově může začít. Dnešní večer tamního Open Air Festivalu odstartuje herec Elijah Wood (známý především z role hobita Froda Pytlíka z Pána prstenů), který se tentokrát postaví za mixážní pult a představí se jako DJ Wooden Wisdom. Během následujících dnů dále vystoupí punková legenda Patti Smith nebo španělští Ska-P. „Hipízácké“ radovánky skončí v neděli.

„Frodo celý festival nejprve při kmenovém obřadu pozdraví, slavnostně uvede a zahájí. Poté se odebere do Undergroundového stanu Ivana M. Jirouse, kde nebude stříhat ušima, ale míchat své desky,“ lákají organizátoři na Woodův set.

Kromě hobita přivítá Trutnoff Open Air Festival také Jiřího Suchého a Evu Pilarovou, metalisty Cradle Of Filth, Kreator, alternativní folkaře Crystal Fighters, belgické Triggerfinger a mnoho dalších.

Festival letos porušil významnou tradici. Záměrně totiž návštěvníkům dopředu nepředkládá program akce. Tentokrát ale udělal výjimku a nedočkavým fanouškům Patti Smith odhalil, že americká básnířka a hudebnice vystoupí v sobotu večer. Pořadatelé navíc nechali návštěvníky ještě několik dní dopředu vybrat, v kolik hodin mají v neděli vystoupit další z headlinerů Ska-P.

Jedeme na Trutnov, nebo na Trutnoff?

Akce neoficiálně oslaví třicáté narozeniny, a zároveň mění název na Trutnoff Open Air Festival. Nejedná se však o rozmar, ale o komplikovaný spor s radnicí města. Anglická koncovka „off“ (v překladu „pryč“) totiž symbolizuje problém, s nímž se pořadatelé v posledních letech potýkají. Část pozemků areálu Na Bojišti, kde se festival koná, se totiž rozprodala ke stavebním účelům. Místa ubývá a louky čím dál víc pokrývá asfalt. 

„Český Woodstock“ však zatím zůstává neohrožen a nemá nouzi o návštěvníky. Za událostí stojí odlišná myšlenka než za tradičními festivaly. Trutnoff se snaží vyhýbat komercionalizaci, což se mu daří i s přibývajícími léty, proto se kolikrát pojí s takovými přívlastky jako undergroundový, alternativní či „hipízácký“. S Open Airem jsou spojená i velká česká jména - v oblibě ho měl třeba Ivan Martin Jirous i bývalý prezident Václav Havel, který dodnes platí za hlavního náčelníka.