Vzpomínka na legendární koncert: Plastici po 40 letech znovu v Postupicích

Praha - Nestoři českého undergroundu Plastic People of The Universe si po čtyřiceti letech zopakovali vystoupení, po kterém se o ně začala vážně zajímat státní bezpečnost. Koncert v Postupicích u Benešova tehdy StB sice nerozehnala, ale o dva roky později skončili členové skupiny za mřížemi. Protest proti jejich uvěznění pak vyústil v Chartu 77.

Postupice znovu po 40 letech (zdroj: ČT24)

Na místo, kde se rodil underground, si včera přišly zavzpomínat asi dvě stovky lidí. Nechyběla ani Jaroslava Hanibalová – právě její svatba s Arnoštem Hanibalem posloužila před 40 lety kapele jako krytí.

Autentický záznam z koncertu natočil tehdejší asistent režie v Československé televizi Josef Dlouhý. Kamery i film si půjčil načerno. „My jsme paradoxně největší obavu měli z toho, aby nám to nehodili jako hospodářský delikt,“ vzpomíná po letech. Sestřih záznamu použila později StB pro svůj propagandistický film Atentát na kulturu.

I díky přítomnosti techniky s logem státní televize vyhodnotil vystoupení Plastiků v Postupicích důvěrník tajné policie jako nezávadné. Jenže podle Ústavu pro studium totalitních režimů vůbec není jisté, že tehdy byl uvnitř sokolovny.

Na Plastiky tak došlo až v roce 1976. Bylo to ale právě v Postupicích, kdy začala státní policie underground kolem skupiny bedlivě sledovat, a sama tak pomohla zformovat okruh lidí, kteří ji nakonec odstavili od moci.