Vlasáková a Roden nejsou sami, kdo točí film o opuštěnosti

Senice - Režisér Petr Václav se letos po třináctileté pauze připomněl českým divákům snímkem Cesta ven, který ho hned zavedl do Cannes. V současnosti točí v koprodukci České televize další celovečerní drama. Příběh Nikdy nejsme sami vzniká ve středočeských Senicích, jež se pro filmové potřeby proměnily v obec bez názvu, v níž žijí lidé beze jména.

Ve své filmografii se Petr Václav (je i autorem scénářů) drží sociálních a vztahových témat - od debutového Mariana o romském chlapci z dětského domova přes komorní Paralelní světy až po poslední Cestu ven, příběh romské matky, snažící se vymanit z nepříznivých životních kolejí, s nímž se po letech české neúčasti dostal na festival v Cannes. Ve filmu Nikdy nejsme sami se sešlo obojí - je sociálním dramatem o mezilidských vztazích. 

„Zabývá se hodně vyhraněnými vztahy mezi lidmi na venkově, který je víceméně opuštěný, ale zároveň jím proudí svět kamionů a lidí, kteří jen procházejí, na rozdíl od hrdinů, kteří zůstávají. Je tedy také o velké opuštěnosti,“ prozradila Lenka Vlasáková. Jejím filmovým partnerem je Karel Roden, jehož režisér popsal jako „nezaměstnaného a navíc hypochondra“.

Postavy nemají jméno - tak jako ve skutečném soužití se partneři často jménem už neoslovují - a film nemá hlavní hrdiny, podle slov Petra Václava je příběhem několika postav. „Každý žije s někým, proti někomu, v něčí závislosti, někým ovlivněn, někoho ovlivňující… Všichni dohromady se navzájem posouvají a ovlivňují, ani se všichni navzájem nutně neznají,“ podotkl.

Ani vesnice, ani město

Václav se do neznámých vod nepouštěl - už k páté spolupráci si přizval kameramana Štěpána Kučeru, s herci se na place také nepotkal poprvé. Karel Roden a Lenka Vlasáková vytvořili partnerský pár už v jeho filmu Paralelní světy (2001), z Cesty ven (2014) přivedl do nového snímku neherce Klaudii Dudovou a Zdeňka Godlu, obsazení doplňuje Miroslav Hanuš (pro změnu z Paralelních světů). Všichni bydlí v obci, která není ani vesnicí, ani městem, nemá náměstí, jen domy podél silnice. Jejich složité vztahy, v nichž jsou zapleteny také drogy a vražda, komplikují tajemství, která během filmu vyplouvají na povrch.

Z natáčení filmu Nikdy nejsme sami (zdroj: ČT24)

Diváci se o všech tajemstvích a zvratech dozvědí až v září příštího roku, kdy by drama Nikdy nejsme sami mělo mít premiéru.