Zpátky domů. Praha vystavuje díla rudolfínských sbírek

Praha – Část děl z objemné kolekce císaře Rudolfa II. se na čas vrací do české metropole. Muzeum hlavního města Prahy dnes otevírá výstavu "Rudolfínští mistři", která návštěvníkům zprostředkuje díla císařových dvorních umělců z českých soukromých sbírek.

Autorkou výstavy je Eliška Fučíková, která už v devadesátých letech připravila velkou rudolfinskou výstavu na Pražském hradě. K současné výstavě maleb, grafik a soch ze sbírek rozšafného císaře, které po jeho smrti opustily Prahu, ji podle jejích slov nyní přivedly především úspěšné snahy tuzemských sběratelů.

„Za posledních patnáct šestnáct let se do České republiky vrátila spousta věcí díky osvíceným sběratelům, kteří nakupují v cizině. Přivážejí zpět něco, co tu původně bylo a proputovalo celý svět,“ podotýká Fučíková. „Bohužel kvůli nedostatkům financí ve veřejných sbírkách skončila tato díla v soukromých rukou, ale dostala se na české území.“

Návštěvníci mají příležitost spatřit díla Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachena, Josepha Heintze st., Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyna, Matthiase Gundelacha, Adriaena de Vriese a několik dosud anonymních zajímavých rudolfínských děl. Součástí expozice je i nedávno objevený portrét Rudolfa II. od Lucase van Valcekborcha, který Praze propůjčila Vídeň. Výstava trvá až do konce března.

Krajina se skalním obloukem Roelanta Saveryho
Zdroj: ČT24/Muzeum hlavního města Prahy
Krajina s mostem od Pietera Stevense
Zdroj: ČT24/Muzeum hlavního města Prahy

RUDOLFÍNSKÉ SBÍRKY: Slavné sbírky Rudolfa II. patřily mezi jedny z největších, jaké kdy byly shromážděny na jednom místě. „Rudolfa II. podstatně ovlivnil hlavně pobyt ve Španělsku, kde poznal velké sběratelství a mecenášství. Jeho osobní záliby v určitých umělcích byly dané tím, co měl rád Filip II. První, čím se začal obklopovat, byla díla jeho dvorních umělců,“ dodává Fučíková.

Po císařově smrti se sbírka rozpadla. Podstatnou část odvezl jeho bratr a nástupce Matyáš okamžitě do Vídně, něco zdědili další bratři. O definitivní konec slavných sbírek se přičinili švédští vojáci, kteří je na přání švédské královny Kristiny odvezli do Stockholmu. Ani švédská kořist ale nezůstala nedotčená na jednom místě. Podstatná část rudolfinských sbírek je dnes v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni.