Sotheby's dražila české umění. Poselství lesa za milion liber nikdo nepřevzal

Londýn – Britská společnost Sotheby's si dnes procvičila češtinu. Dražila totiž díla české avantgardy meziválečného období ze sbírky Roye a Mary Cullenových. K dispozici byly malby Františka Kupky, Jindřicha Štyrského, Karla Teigeho nebo Toyen. Její plátno Poselství lesa patřilo mezi největší lákadla - jeho cena se podle odhadů mohla vyšplhat až na jeden milion liber (35 milionů korun). Obraz ale nakonec v Sotheby's svého kupce nenašel.

Sotheby's dražila české umění (zdroj: ČT24)

Surrealistické obrazy Toyen (vlastním jménem Marie Čermínové) dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Proto se předpokládalo, že by se cenný obraz z roku 1936 mohl stát jedním z nejdráže prodaných českých děl v historii. To se ale nakonec nestalo, nejdražším obrazem od Toyen zůstává plátno Spící, jež se v roce 2009 prodalo za 20 milionů korun bez aukční přirážky.

Nejvyšší nabídka v Sotheby's za Poselství lesa zněla na 520 tisíc liber (asi 18 milionů korun), což ale na prodej nestačilo. Za nejvyšší sumu se tak vydražil obraz Jindřicha Štyrského s názvem Kořeny, jehož cena dosáhla 146,5 tisíc liber (5,1 milionu korun) s aukční přirážkou. Největší úspěch pak sklidilo dílo Otakara Kubína, prodalo se za 170,5 tisíc liber (téměř šest milionů korun) s aukční přirážkou.

Portrét Andrého Bretona od Toyen
Zdroj: ČT24/ČTK/PA

Celá aukce české avantgardy poněkud zaostala za očekáváním, když se řada děl prodala za nižší než odhadované ceny. Byl to nejen případ Štyrského Kořenů, jejichž cena měla dosáhnout až 250 tisíc liber, ale i portrétu Andrého Bretona od Toyen, který změnil majitele za 110,500 liber, i když odhad byl až dvojnásobný.

Celý katalog je k dispozici k nahlédnutí ZDE.

K dražbě je přichystáno celkem 127 děl, která manželé Cullenovi nasbírali. Sběratelství se začali věnovat krátce po texaské výstavě moderního československého umění v roce 1989. Těsně před sametovou revolucí se Američané stihli podívat do Prahy, kde české avantgardě a surrealismu už propadli docela, a od té chvíle si schovali každý plakát nebo obraz související s tímto obdobím. Roy Cullen však letos v dubnu zemřel a jeho choť se rozhodla celou sbírku prodat.

Práce českých umělců se prodávaly i na aukci evropského moderního umění, která dražbě české sbírky předcházela. Paradoxně zde česká díla přitáhla více pozornosti. 

Příprava aukce české avantgardy v Sotheby's
Zdroj: ČT24/ČTK/PA

Za nejvyšší částku se prodalo Kubínovo plátno s názvem Kubistická postava. Vzniklo v Paříži v roce 1914 a pocházelo ze sbírky avantgardního hudebního skladatele Georga Antheila. Jeho odhadovaná cena byla 80 až 120 tisíc liber a nakonec se obraz prodal ještě o něco dráže. Cena se včetně aukční přirážky vyšplhala na 170,5 tisíce liber (téměř šest milionů korun). V českých aukcích se přitom cena nejdráže prodaného Kubínova obrazu letos dostala na 5,4 milionu korun (6,4 milionu korun s aukční přirážkou). Za tuto cenu se v květnu prodalo Zátiší s podnosem.

Na další nákup do Paříže

Sotheby's na českém umění nejvíce obdivuje způsob, jakým autoři dokázali nasát atmosféru Paříže a dalších měst, kam ve dvacátých a třicátých letech cestovali. Uznání si vydobyli také tím, jakým tvůrčím způsobem dokázali své vnímání přenést na plátno.

Dražba věnovaná výhradně českému umění je však v rámci největších světových aukčních síní stále velkou raritou. Největší zájem ještě pořád vzbuzují aukce francouzských impresionistů. Populární zůstává i tamní avantgarda - práce klíčového představitela Man Raye, otce tzv. solarizace nebo rayogramů, je v současné době k dispozici na výstavě v Paříži, která se koná před jeho dražbou v tamní pobočce Sotheby's.

Man Ray, umělec mnoha talentů, vystavuje v Paříži (zdroj: ČT24)