Metropolitní muzeum po 10 letech vzkřísilo „zesnulého“ Adama

New York – Socha Adama z Metropolitního muzea v Americe si prošla dramatickým obdobím, které se podobalo rekonvalescenci po vážné nemoci. Dílo se totiž před deseti lety roztříštilo při pádu. Nakonec se ho však podařilo dát zpátky dohromady a nyní se vrací před zraky návštěvníků muzea.

Roztříštěná socha Adama se po 10 letech vrací na své místo (zdroj: ČT24)

Adam od sochaře Tullia Lombardiho z konce 15. století patří mezi nejvýznamnější renesanční sochy s pobytem mimo Florencii.

Dnes nic nenasvědčuje tomu, že se z něj před deseti lety stala hromádka osmadvaceti kusů. Tehdy se totiž zřítil z podstavce a kromě velkých částí přišla socha i o řadu drobných úlomků. Dlouholeté restaurování se sice podobalo vážné operaci, nakonec se však muzejníkům vyplatilo. Jen devět let jim trvalo, než přišli na ideální způsob, jak sochu zachránit. Standardní postupy prý byly vyloučeny.

Veškeré opravy byly nazkoušeny virtuálně nebo na cvičném modelu. Hlava, obličej a torso naštěstí z pádu příliš poničeny nebyly, takové štěstí však nepotkalo ruce a nohy. Adam prodělal mimo jiné plastiku v podobě povrchové úpravy. „Pro dílo takové důležitosti bylo poškození něco katastrofického,“ uvedl restaurátor Larry Becker.

Navzdory nehodě patří mladý muž mezi středy pozornosti newyorské kulturní instituce. Bedlivé lidské oko může z blízkého pohledu na levou nohu rozpoznat pozůstatky fraktury. I to ale muzeum v budoucnu hodlá zamaskovat.