Na Špilberku se usadila po čertech dobrá výstava

Brno – Rohatí, malí, velcí, tlustí, okřídlení. Výčet variací na čerty v podání Karla Franty by byl dlouhý. Jeho kresby pro děti teď vystavuje Muzeum města Brna. Na hradě Špilberk už potřinácté představuje v předvánočním čase některého z předních českých ilustrátorů knih pro děti. A jako vždy výstava nezůstává jen u kreseb.

Kdo chce vstoupit do pekla, musí mít rohy. První úkol, který čeká na malé návštěvníky, kteří se vypraví na výstavu kreseb Karla Franty. „Je to vánoční výstava, takže bývá zaměřená na rodiny s dětmi. Hlavně jsme se snažili, aby byla interaktivní. Aby si tu děti hrály a mohly si na něco i sáhnout,“ vysvětlila mluvčí Muzea města Brna Martina Šmídtová.

Zábavné kvízy a pekelné hádanky nemají děti jen bavit, ale především přitáhnout jejich pozornost ke kresbám předního českého ilustrátora Karla Franty, kterému je letos výstava věnovaná. „Karel Franta je známý svými pohádkovými postavami a takovou nejtypičtější jsou právě čerti,“ dodala Šmídtová, proč výstava nese podtitul Kam i čert může.

Karel Franta vystavuje na Špilberku čerty (zdroj: ČT24)

„Chceme děti naučit, aby vnímaly obrazy kresby. Když si budou doma číst, aby vnímaly i obrázky, které příběh doplňují, a získaly tak vztah k výtvarnému umění,“ říká kurátorka výstavy Jana Svobodová. Přilákat děti ke kresbám se Karlu Frantovi daří už půl století. Jeho tvorba je vysoce oceňovaná v mnoha zemích. Vyniká díky své vtipnosti a hravosti. „Kresba Karla Franty je velice precizně provedená - používá akvarel, kvaš, postavy jsou do detailů vypodobněné,“ popsala Svobodová.

Vánoční výstavy pro děti muzeum pořádá už 13 let. Ta letošní zůstane na hradě Špilberk do 25. ledna.

Karel Franta

Rodák z Libčic nad Vltavou (* 1928) se nejprve vyučil grafickým kreslířem v pražském Melantrichu, kde se setkal mimo jiné také s Jiřím Trnkou nebo Helenou Zmatlíkovou. Později vystudoval Akademii výtvarných umění. Po absolvování působil jako ilustrátor v dětských časopisech, také ilustroval řadu dětských knih – například Rudolfa Čechury, Marie Kubátové nebo Václava Čtvrtka. Franta byl oceněn vyznamenáním OSN Grand Prix UNICEF, je taktéž zapsán na čestné listině Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu.