To je vrchol! G und R Messnerovi opět zdolávají osudnou osmitisícovku

Praha - Před více než třiceti lety vylezl Reinhold Messner se svým bratrem na devátou nejvyšší horu světa. Zpátky se vrátil ale pouze jeden z nich. Tragické sourozenecké dobrodružství zinscenovala umělecká skupina Wariot Ideal v pražském divadle Alfred ve dvoře.

Cílem německé výpravy v roce 1970 bylo zdolat himalájský vrchol Nanga Parbat Rupálskou stěnou - nejvyšší kolmou stěnou světa. Při návratu z úspěšného výstupu ale došlo k neštěstí, když za ne úplně vyjasněných okolností zahynul Günther Messner, mladší bratr Reinholda Messnera, horolezce, který jako první zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů. Günterovo tělo se našlo až po dlouhých 35 letech, nález vyvrátil názory, které Reinholda obviňovaly, že bratrovu smrt zavinil.

Je obtížnější přežít v extrémních podmínkách velehor, vzdorovat mediálnímu tlaku, nebo se vyrovnat se ztrátou bratra? Ptá se představení o vášni k horolezectví, překonávání vlastních možností a hlavách v oblacích. „Zaujala nás až mytická síla, postavy toho příběhu získaly už emblém jakéhosi eposu,“ vysvětlil Jan Kalivoda, jeden z herců představení, proč si uskupení Wariot Ideal vybralo zrovna tento příběh.

Tvůrci jsou sami nadšení horolezci. K vytvoření atmosféry mrazivého dramatu jim pomohla temná elektronická hudba, hra světel a zvuky vichřice. 8 126 metrů vysokou horu znázorňuje pár lan a stěny jeviště. „Shodli jsme se, že zvuk a světlo asi nejlépe dokáží znázornit atmosféru a velikost hor,“ podotkl druhý z herců Vojtěch Švejda. 

Představení GundR (čili G a R), první díl zamýšlené trilogie Wariot Ideal o bratrství, uvedlo divadlo Alfred ve dvoře poprvé 25. listopadu. Na nejbližší reprízy můžete zajít 27. listopadu a pak 16. a 17. prosince. 

Bratři Messnerovi zdolávají divadlo (zdroj: ČT24)