Apokalypsa v Praze: Talentovaný hrobník napsal hru o zklamání

Ostrava - Pražský dramatik a výtvarník Miroslav Vojtíšek vystupující pod pseudonymem S. d. Ch. uvedl v ostravské galerii PLATO premiéru scénického čtení svého dramatického textu Jelení příkop aneb Apokalypsa v Praze. Inspiroval ho mimo jiné pohřeb Václava Havla a zklamání z toho, že nepřišel očekávaný konec světa. Vojtíšek získal v minulých letech dvakrát po sobě Cenu Alfréda Radoka za původní divadelní hru, ale protože divadla jeho hry nahrají, představuje je formou scénického čtení, kterou originálně rozvíjí.

Čtení Jeleního příkopu uspořádala Galerie PLATO - platforma pro současné umění. Její umělecký šéf Marek Pokorný, který do nové galerie často vpouští i jiné než výtvarné žánry, věří, že Miroslav Vojtíšek - jenž jinak pracuje jako hrobník - patří k nejvýraznějším současným dramatikům. „Píše divadelní hry, protože se nemůže dívat na ty, které píší jiní. Věci S. d. Ch. se však v klasických divadlech nehrají. Myslím si, že je to proto, že jsou velmi jiné, jazykem, určitým sarkasmem,“ vysvětlil Pokorný, proč tuto dramatiku zařadil do doprovodného programu galerie.

Jelení příkop je o hlubokém zklamání společnosti z jejího vývoje. „Reagoval jsem na dvě události - na pohřeb Václava Havla a nenaplněné chiliastické očekávání konce světa v roce 2012. Mnozí lidé byli velice zklamaní, že duchovní věk nepřišel. Na Havlově pohřbu mne zaujala především jeho univerzální část, která jako by říkala, že se máme bát a uctívat,“ upřesnil S. d. Ch.

Hlavními postavami Jeleního příkopu jsou herečka a dramatik. Herečku ztvárnila v autorově režii přední členka souboru Divadla Petra Bezruče Sylive Krupanská. „Když jsem si to poprvé přečetla a neznala jsem autora, tak jsem si myslela, že to napsal Boris Vian, který se vydal na pohřeb Václava Havla,“ líčila Krupanská. Dramatika zahrál Lukáš Aki Houdek. A v dalších rolích se objevili nehreci, jako například šéf galerie PLATO Marek Pokorný, ostravský básník a publicista Ivan Motýl, Jaroslav Tvrdoň z nakladatelství Rubato i sám autor.

Scénické čtení hry Miroslava Vojtíška v Platu (zdroj: ČT24)

Vojtíškův Jelení příkop je součástí cyklu Lidská trilogie, kterou vydalo nakladatelství Divus. Čtyřiačtyřicetiletý umělec píše kromě divadelních i rozhlasové hry, je autorem komiksu Varlén, sporadicky vystavuje, píše hudbu a texty pro kapely Periferie 42 a Ruce naší Dory, publikuje v časopisech Umělec, Svět a divadlo a jiných. K uvádění svých her a rozvíjení formy scénického čtení provozuje Dramatický seminář Varlén, ve stejnojmenném semináři uvádí i loutkohry. Založil Naturální divadlo. V roce 2011 získal cenu Alfréda Radoka za hru Duchovní smrt v Benátkách, o rok později dostal stejnou cenu za Zátiší ve Slovanu.