Polská hudební obec ulítává na Ize Lach

Lodž – Talentem roku jmenovali polští hudební kritici mladou písničkářku Izu Lach. Pětadvacetileté muzikantkce se přitom podařilo proniknout i za hranice rodné vlasti a už má za sebou projekt s rapperem Snoop Doggem, se kterým se chystá spolupracovat i nadále.

Stoupající polská hvězda: Iza Lach (zdroj: ČT24)

Debut Już czas vydala už v roce 2008 a od té doby se Ize přezdívá polská Regina Spektor. Ve své tvorbě kombinuje R'n'B, soul, hip hop i pop, nebojí se zpívat polsky ani anglicky.

Přestože si tyká se Snoop Doggem, drží se stále při zemi. „Neskrývám, že moje hudební plány nejsou omezené polskými hranicemi. Ale zatím jsem tady, bydlím v Lodži a nemám kam spěchat,“ říká skromně. K rapperovi se dostala díky výhře v konkurzu na remix jeho skladeb, až se z toho nakonec vyklubala dlouhodobější záležitost. „Díky němu jsem určitě získala víc sebevědomí. Poznala jsem dobré i špatné stránky uměleckého života za oceánem,“ pochvaluje si zpěvačka.

Podle polského hudebního kritika Hirka Wrony je Iza Lach talent, který se v Polsku narodí jednou za 10 let. Přesto nic nedostane zadarmo. „Všichni o ní píší, všichni o ní mluví, je to už známé jméno. Ale je z ní už hvězda? Ještě asi ne. Na tomhle trhu musí ještě zapracovat, aby se v Polsku stala opravdovou hvězdou,“ prohlásil publicista.  

Iza se chystá příští rok znovu za oceán, v rodné Lodži teď natáčí nové album.

Vydáno pod