Ach, šla Maria ráno do kostela. A zapomenutý Janáček na koncert

Brno - Před dvěma desetiletími objevená kompozice Leoše Janáčka zazněla ve světové premiéře na koncertě v Mahenově divadle. Janáčkovo nedokončené dílo na motivy lidové legendy Ach, šla Maria ráno do kostela publiku 3. prosince představil klavírista Dušan Holý. Koncert nazvaný Krojů oheň, písní náruživost shrnul Janáčkovo zaujetí lidovou tvorbou.

Světová premiéra Janáčkovy kompozice lidové legendy Ach, šla Maria ráno do kostela (zdroj: ČT24)

Janáček hledal inspiraci v lidové hudbě často a k písním komponoval vlastní úpravy pro hudební nástroje. „Skladba nás velmi potěšila, protože Janáček nemá mnoho kompozic pro klavír,“ řekla vedoucí kabinetu hudební historie Etnologického ústavu Akademie věd ČR Jarmila Procházková.

Skladbu Janáček nikdy nedokončil, a tak hudební historici museli jednotlivé části propojit sami podle svého citu. „Janáček by to asi dopsal více do detailů, jsou tam i prázdnější takty,“ myslí si klavírista Dušan Holý mladší. Podle něj Janáček dokázal jemné písně, jako je právě Ach, šla Maria ráno do kostela, proměnit v malé drama. Folklorní tvorbu ale respektoval a nesnažil se úplně měnit tvář skladeb.

Archivy skrývají víc skladeb

Léta skrývaný rukopis se nachází ve sbírkách brněnského etnologického ústavu. Pracovníci archivu skladbu objevili už v 90. letech minulého století společně se souborem písní z Horního Sklenova. „Kolem rukopisu jsme chodili delší dobu, ale nevěděli jsme, co s ním. Nechápali jsme, co dělá klavírní skladba mezi lidovými písněmi,“ uvedla Procházková.

Cesta skladby z archivu na pódium nebyla úplně jednoduchá. Až po dvou desítkách let se hudební znalci rozhodli s rukopisem při příležitosti 160. výročí narození skladatele pracovat. „Tento koncert byla vhodná příležitost, jak ho představit,“ vysvětlila načasování Jarmila Procházková.

V českých archivech jsou stále odložené desítky tisíc Janáčkových skic. Smysl některých je pro badatele záhadou, a tak čekají na své znovuobjevení a zasazení do historických i hudebních souvislostí.