Kateřina z Redernu brzy zvelebí Liberec. Na objednávku Šaldova divadla

Liberec – Liberecké Divadlo F. X. Šaldy chystá hudební událost nejen této sezony. Již 19. prosince uvede světovou premiéru opery, kterou si pro svou scénu objednalo. Její hrdinkou je hraběnka Kateřina z Redernu, která na přelomu 16. a 17. století pozvedla liberecký region.

Opera s názvem Legenda o Kateřině z Redernu se původně měla hrát už loni při oslavách 130 let od otevření novorenesanční budovy divadla, kvůli vysokým nákladům se ale její uvedení zhruba o rok odložilo. Na text bývalého ředitele scény Martina Otavy, který se také ujme role režiséra, operní dílo zkomponovala skladatelka Sylvie Bodorová. Za dirigentský pult byl přizván její syn Marek Štilec.

„Kdyby mě ta látka nelákala, asi bych do toho nešla. Ale těsně před tím jsem psala velký cyklus z období vlády Rudolfa II., což je přesně doba, kdy žila Kateřina z Redernu. Brala jsem to tedy jako takovou osudem hozenou rukavici,“ podotkla k nabídce na operu Bodorová. Legenda o Kateřině z Redernu je její první operou a zřejmě je to také poprvé v historii divadla, co vzniká skutečné velké operní dílo pro Liberec.

Šaldova scéna si záměrně vybrala námět spojený s regionem. Regentka panství Frýdlant, Liberec a Zawidów se mimo jiné zasloužila o rozvoj libereckého zámku, založila Kateřinky, tehdy samostatnou obec, dnes okrajovou čtvrť Liberce, financovala také městské špitály. „Byla velmi silnou osobností, ženou, která se dokázala prosadit v ne příliš lehké době,“ míní o hrdince své opery Borodová.

Libreto zpracovává období konce vlády císaře Rudolfa II. až po dobu po Bílé hoře. Z historii čerpala i skladatelka. „Nemusím užívat pouze hudební jazyk současnosti, ale mohu se inspirovat i hudbou toho období, například Christopha Demantia, který se narodil v Liberci, dokonce působil na dvoře Kateřiny z Redernu,“ prozradila. 

Sylvie Bodorová: Operu pro Liberec beru jako hozenou rukavici (zdroj: ČT24)

V Šaldově divadle hraběnku ztvární sólistka liberecké opery Lívia Obručník Vénosová, alternovat ji bude sólistka opery Státního divadla v Košicích Lucie Kašpárková.