Komu přistane Apollo? A Vinyla? Oba dva chtějí DVA

Praha - Dvě mimomainstreamové hudební ceny oznámily v uplynulých dnech krátce po sobě nominace svých čtvrtých ročníků. Apollo vybírá z nejlepších desek letošního roku, Vinyla oceňuje také objev a počin. V první z kategorií se kritici obou ocenění shodli na novince dua DVA. Vůbec letošní ročníky zvlášť přejí hudebním dvojicím.

Sedm finalistů čtvrtých cen APOLLO vybírala téměř stovka hudebních publicistů a kritiků. Jejich pozornost připoutaly jak debuty, tak kapely, které se v nominacích Apolla i Vinyly neobjevují poprvé. 

Adrian T. Bell, rodák z Newcastlu a zpěvák indierockových The Prostitutes, zaujal svou první sólovou deskou. Jeho Different World popisuje Apollo jako „pestrý, lehce melancholický, ale dospělý soundtrack muže, který se na život dívá z pohledu malého kluka, manžela i táty od rodiny“.

Boris Carloff už jednu cenu Apollo doma má - za desku The Escapist - a získat může další za své druhé řadové album Morphosis. Výrazněji si na něm pohrává s náladami i hlasem, který působí jako samostatný hudební nástroj.

Lenka Dusilová pokračuje v úspěšném projektu Baromantika - a podle Apolla dobře dělá. Novinku V hodině smrti lze podle porotců brát „od začátku do konce jako dobrodružnou cestu hudební i pocitovou krajinou“.

Svérázné duo DVA se na desce Nipomo nechalo inspirovat Amerikou nejen v názvu vypůjčeném od kalifornského města. Jejich třetí počin opět vznikl ve smyšleném jazyce.

Mezi lopatky vměstnalo akustické duo Kieslowski podle Apolla klidný, věcný a málokdy radostný dialog těch, kteří řeší, co dál se společným životem.

Champagne Cork Pop obsahuje „nečekaně pestré a svěží indiepopové písničky protknuté taneční hudbou“. Za deskou stojí Sklenik - kapela bratranců Kleníkových.

Zrní patří k oblíbené potravě hudebních cen, včetně Anděla. Poslední album kladenské skupiny Následuj kojota se hemží zvířaty, nadpřirozenými bytostmi a jinotajnými texty. 

Ceny VINYLA se s Apollem shodují v nominaci skupiny DVA a jejich počinu Nipoma. Dvojnásobnou šanci na vítězství má ale jiná dvojice - Kalle, která se může stát objevem roku i si odnést cenu za svůj debut Live from the Room. Vinyla vyhlašuje tři nominace v každé ze tří kategorií.

Nejlepším albem může být kromě už jmenovaného uskupení DVA také už zmíněné duo Kalle. „Jejich okouzlující slowcoreové písničkářství k dosažení maximálního emočního efektu potřebuje jen o málo víc než pouze nic a výsledkem je intenzivní hudba“, píše Vinyla k nominaci Kalle. Jako třetí se do finálového výběru dostala opět autorská dvojice - olomoucké Leto a jeho debututové Zbytky ozářených ploch. Na své první desce „vypráví příběhy přechodových rituálů mezi dětstvím a dospělostí, bezstarostností a zodpovědností“.

Na Objev roku aspirují kromě táborských Kalle také frýdecko-místečtí Divided, kteří deskou Born To Sleep vrátili na výsluní český shoegaze, a ostravští Schwarzprior, elektropunkové trio se surreálnými texty se představilo na desce iddqd nazvané podle kódu nesmrtelnosti v klasické střílečce Doom.

Jako Počin roku 2014 Vinyla vnímá hudbu, kterou ve studiu Needles nahrálo k audioknize Solaris, slavného sci-fi románu Stanislava Lema; album (opět) dvojice hudebníků Václava Havelky (z Pleas The Trees) a Martina Tvrdého (Bonus), kteří U nás v garáži skládají hold českému undergroundu a alternativě 80. let; a nakonec projekt loňských vítězů Apolla - Bratří Orffových. Ti přislíbili, že finanční obnos spojený s oceněním využijí na podporu nezávislé muzikantské scény, a výsledkem byl víkendový festival Pelhřimovy.

Letošní držitel Vinyly bude znám 8. února. Apollo vítěze vyhlásí o tři dny dříve - 5. února.