Od lidové hudby k Hollywoodu. ČT představuje Eliu Cmírala

Brno – V osmdesátých letech emigroval z rodného Československa, složil hudbu ke čtyřicítce hollywoodských filmů, za dva z nich získal prestižní ocenění. Život skladatele Elii Cmírala divákům představí nový dokument Elia Cmíral – part 1. Česká televize ho odvysílá dnes ve 20:20 na programu ČT art.

„Dokument vypráví o životním osudu a naplněném snu českého emigranta. Je to portrét o úspěchu člověka, který začal od píky a vypracoval se do světového významu,“ řekl dramaturg Martin Polák. „Natáčeli jsme především v Los Angeles, měli jsme na to asi osm dnů,“ doplnil režisér Petr Kaňka. Dokument sleduje hlavně hollywoodské působení skladatele, za jeden z jeho vrcholů označují tvůrci hudbu k akčnímu dramatu Ronin s Robertem de Nirem a Jeanem Reno z roku 1998.

Vzniku snímku dopomohla náhoda. „Jeden přítel nás seznámil asi v roce 2002, slovo dalo slovo a začali jsme přemýšlet o projektu, který by se zabýval jeho tvorbou,“ vzpomínal režisér. Zlom v Cmíralově kariéře přišel mezi lety 1988 a 1989, kdy po odchodu z Československa získal studijní stipendium ve Švédsku a odtud se pak dostal do Hollywoodu.

O dokumentu "Elia Cmíral - part 1" hovoří dramaturg Martin Polák (zdroj: ČT24)

Období studií v Praze, kdy se ještě chtěl věnovat hlavně lidové hudbě, ukazuje dokument v záběrech z osmdesátých let. Etapu po emigraci a jeho přechod k elektronické a později filmové hudbě pak přibližují hlavně rozhovory se zahraničními kolegy a producenty. „Pomocí rozhovorů mapujeme jeho kariéru v zahraničí a zároveň ukazujeme, jakými pomalými krůčky se jeho sen probojovával na povrch,“ přiblížil dramaturg Polák.

Titul dokumentu navrhl sám Elia Cmíral. Měl obavu, aby uceleným životopisným snímkem jeho kariéra neskončila. Název Part 1 napovídá, že další části mohou ještě následovat. Skladatel v současnosti pracuje na třech filmových produkcích. „V dokumentu ukazujeme, jak filmová hudba vzniká, jaká je konotace mezi obrazem a zvukem a zároveň že to, co se nepovede, je právě to originální. Sám pan Cmíral popisuje, že ty chyby jsou ty nejvíce originální kousky ve skladbě,“ dodal ke Cmíralově práci dramaturg Martin Polák.

Diváci měli možnost dokument před uvedením v ČT vidět letos na mezinárodním festivalu Zlatá Praha.