Pod Monument To An Elegy se The Smashing Pumpkins nepohřbili

Chicago - Americká kapela The Smashing Pumpkins zažívala největší slávu v devadesátých letech, v té době vyšla jejich nejdůležitější alba. Před pěti dny ale vydala desku Monuments To An Elegy, která skupině zřejmě zajistí povedený a nečekaný návrat na rocková pódia.

The Smashing Pumpkins vydali novou desku (zdroj: ČT24)

První deska The Smashing Pumpkins Gish byla v jednu dobu nejprodávanější nezávislou nahrávkou. Vyrazili s ní na první světové turné, kde jim předskakovali tehdy ještě málo známí Pearl Jam nebo Red Hot Chili Peppers. 

O dva roky později už kapela prožívala typické strasti rockových hvězd. Závislosti na drogách, nezvladatelnou aroganci frontmana Billy Corgana i komplikované milostné vztahy. Přesto natočili další výraznou desku Siamese Dream. Producent Butch Vig nahrávání desky tehdy přirovnal k natáčení s Nirvanou.

V polovině devadesátých let vydali dvojalbum Mellon Collie And The Infinite Sadness a díky hitům 1979 nebo Tonight, tonight se dostali do hitparád a také k masovému publiku.

Desku z roku 1995 už nepřekonali. Další alba nesplnila očekávání fanoušků ani kritiků. Zpěvák Billy Corgan několikrát vyměnil muzikanty v kapele a až před dvěma lety se mu povedlo sestavit kvalitní skupinu a nahrát po letech povedenou desku Oceania. Letošní album Monuments To An Elegy mělo být její dvojkou, nakonec ale vyšlo samostatně.

Novou nahrávku hodnotí kritici velmi kladně a podle všeho s ní Billy Corgan chce vyrazit na světové turné. Ovšem jak je jeho zvykem, zase s jinými muzikanty, než se kterými ji nahrál.