Ďábelský holič Sweeney Todd se z Londýna přesunul do Brna

Brno – Ďábelský holič z Fleet Street Sweeney Todd zpívá poprvé v češtině, a to v brněnském Divadle na Orlí. Oblíbený hororový muzikál přeložila Alžběta Šáchová přímo pro studenty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Zatímco v anglosaských zemích je legenda o holičovi, který se vrací do Londýna, aby se pomstil, proslulá, pro tuzemské diváky zůstal Sweeney Todd dlouho neznámý. Setkat se s ním mohli až v roce 2007 prostřednictvím stejnojmenného filmu Tima Burtona a s Johnny Deppem v hlavní roli.

„Dívala jsem se na broadwayské inscenace a měla jsem to štěstí, že se mi podařilo najít dokonce záznam takzvané revivalové verze, která je velice komorní. Na scéně je jenom nejnutnější počet postav a zároveň nejnutnější počet muzikantů. My jich máme jenom osm,“ prozradila režisérka muzikálu Hana Mikolášková.

Studenti muzikálového herectví tak využívají jeviště do posledního místa, včetně prostoru nad i pod ním. Kulisu jim vytvářejí hlavně světla a londýnská mlha. „Hudba je velice těžká, její tvůrce Stephen Sondheim je velice náročný skladatel, ale zároveň vynikající dramatický autor,“ podotkla Mikolášková.

Bez komentáře: Do Divadla na Orlí vtrhl Ďábelský holič (zdroj: ČT24)

Nové představení tak bylo velmi náročné i pro samotné muzikálové herce. „Harmonie jdou mnohdy proti zpěvům a je někdy dost obtížné se dopočítat toho, kdy má člověk nastoupit a kdy skončit. Myslím si, že jsme se s tím poprali celkem obstojně. Text je opravdu nádherný,“ popsal představitel Sweeneyho Todda Štěpán Kaminský. Studenti JAMU teď budou usilovat o to, aby si anglosaskou legendu o vraždícím holiči a masových koláčcích paní Lovettové oblíbili i čeští diváci.

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Muzikál vypráví příběh ďábelského holiče Sweeneyho Todda, který se vrací z vězení zpět do Londýna poté, co byl nespravedlivě odsouzen. Netouží po ničem jiném než po kruté pomstě. Zákazníci jeho holičského salónu se začnou záhadně ztrácet a masové koláčky Toddovy společnice paní Lovettové najednou chutnají masem, které doteď v Londýně nikdo nejedl.

Muzikál z pera známého amerického skladatele Stephena Sondheima, který mimo jiné proslul jako textař legendární Bernsteinovy West Side Story, se dočkal svého první uvedení na Broadwayi v roce 1979. Čeští diváci se s hororovým muzikálem mohli setkat poprvé prostřednictvím stejnojmenného filmu Tima Burtona z roku 2007.

(zdroj: Divadlo na Orlí)