Výstava tak hravá, až to bolí

Praha - Chyby bolí, připomene lidem výstava, která ve svém podtitulu tvrdí, že je nejbolestivější na světě. Za omyly hráče totiž trest nemine. Projekt No Pain, No Game je putovní, do pražského Národního technického muzea se přesunul z Krakova nebo Lublaně.

Projděte si "nejbolestivější výstavu na světě" (zdroj: ČT24)

Výstava vznikla na požádání Goethe-Institutu a kromě pobavení chce návštěvníky přimět také k zamyšlení. „Hru známe od pravěku. Jsou tu archeologické nálezy hracích kostek, motto 'chléb a hry' z antiky. Hra je odreagování od běžné reality, jde jen o to, abychom tomuto odreagování nepropadli do té míry, že se uzavřeme sami do sebe,“ vysvětluje vedoucí výstavy Blanka Kreibichová.

Projekt chce upozornit na rušení hranic mezi realitou a hrou, mezi prací a zábavou. „Návštěvník by měl odcházet určitě pobaven a se zjištěním, že se interaktivitou s kamarády pobaví víc než doma sám u počítače,“ dodala Kreibichová. 

Vyzkoušet si zájemci mohou celkem deset instalací, ta, která dala výstavě podtitul, trestá každou chybu skutečnou bolestí. „Buďto vás spálí, nebo dostanete velice malou elektrickou ránu nebo gumovou hadičkou. Smysl je v tom, abyste si uvědomili, že za chyby se platí,“ vysvětlila Kreibichová. Pro nejmenší návštěvníky je připravena i „bezbolestná“ verze.

Projekt zahrnuje také labyrint ovládaný výškou hlasu, počítačového hada ovládaného nohama nebo boxovací pytel, který v případě správných úderů zahraje skladbu z filmu Rocky. V Národním technickém muzeu najdou návštěvníci výstavu No Pain, No Game od 17. prosince do 8. února, poté se přesune do dalších evropských měst, například Budapešti či Bratislavy.