Dobrodruh Fjodor Koňuchov cestuje i tužkou po papíře

Moskva - Dobyl jižní i severní pól, jako první bez zastávky převesloval sólo Tichý oceán a svá dobrodružství zachytil i kresbami a malbami. Do výprav třiašedesátiletého cestovatele a malíře Fjodora Koňuchova zve alespoň na papíře na aktuální výstavě moskevské Muzeum moderního umění.

Výstava dává návštěvníkům okusit dobrodružství, které Koňuchov zažil na více než čtyřiceti výpravách. „Cestuji, abych tvořil,“ tvrdí ruský světoběžník, že zážitky z cest jsou zároveň velkou inspirací pro jeho tvorbu. Při dobývání jižního pólu nebo nejvyšší hory světa tak měl vždy u sebe i tužku a papír - a i přes nehostinné podmínky kreslil. „Vybírám si techniky, kterými můžu vyjádřit to, co jsem viděl a slyšel a o čem jsem snil,“ prozradil.

Cestuje sám, na jeho kresbách ale lidské figury téměř nikdy nechybí. Zobrazuje obyčejné lidi, s nimiž se na svých poutích setkal. „Co mě inspiruje? Tvořivá práce, věda, sport a rekordy. Modlím se při svých cestách k Bohu, protože jsem věřící a protože mu sloužím,“ říká.

Stylově Koňuchovovo dílo připomíná avantgardní směry 20. let minulého století. Výstava tak návštěvníky nebere jen na cestu kolem světa, ale i do dějin umění. Vydávat se na ni mohou do konce ledna příštího roku. 

Fjodor Koňuchov vystavuje své cesty (zdroj: ČT24)