Jednání hradeckého soudu zmařila skupina lidí. Zpochybnili soudce a prohlásili se za kontrolní orgán

Události: Jednání soudu v Hradci Králové zmařila skupina lidí (zdroj: ČT24)

Skupina lidí nečekaně obsadila síň Krajského soudu v Hradci Králové a znemožnila senátu projednat návrh na prodloužení vazby obžalovaného v drogovém deliktu. Jednání přitom mělo být bez přítomnosti veřejnosti. Na výzvy předsedy senátu nezvaní příchozí nereagovali. Vytlačili je až přivolaní policisté.

Do soudní síně vniklo asi patnáct lidí. Předseda senátu Jiří Vacek ani nestačil jednání zahájit. Lidé chtěli, aby prokázal totožnost a že je oprávněný případ rozhodovat. S nezvanou návštěvou diskutoval Vacek asi deset minut. Napětí rostlo.

„Proklamovali se jako samozvaný kontrolní orgán ČR, po vpadnutí do soudní síně odmítli tuto opustit, odmítli uposlechnout i pokyn předsedy trestního senátu, aby přestali pořizovat audiozáznam, videozáznam,“ popsala mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.

Justiční stráž reagovala správně, řekla mluvčí

Ve skupině byla partnerka obviněného z Broumovska. Je podezřelý z pěstování marihuany. Do síně pronikla s dítětem. Podle očitých svědků nebylo k projevům násilí v jednací síni daleko.

V místnosti byla dvoučlenná justiční stráž, která se soustředila výhradně na střežení obviněného. „Pro justiční stráž to byla jedna z mnoha služebních zkušeností, kdy bylo v tomto konkrétním případě ze strany justiční stráže postupováno správně dle zákona. Není potřeba přijímat další opatření,“ okomentovala případ mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Vniknutí do soudní síně mohlo být trestním činem, míní právník

U hradeckého krajského soudu podobný incident nepamatují. Předseda senátu zmařené jednání zrušil a nechal obviněného odvézt. Po půldruhé hodině mu vazbu prodloužil ve videokonferenci s věznicí.

„Tady se zcela jistě dopustili přestupku a dost možná i trestného činu. Aby se takové případy nestávaly, tak bych doporučoval, aby advokát svého klienta a veřejnost před soudní síní poučil, co v soudní síni smějí a co nesmějí,“ uvedl advokát a publicista v oboru justice Tomáš Nahodil.

Vedení soudu teď bude přísněji posuzovat rizika u jednotlivých projednávaných případů a nasazení justiční stráže. „Jednání bylo hodnoceno jako verbálně agresivní, kdy odmítali jakoukoliv diskusi, odmítali jakékoliv racionální argumenty. Přibývá různých podání zpochybňujících legitimitu soudu,“ uvedla Podeszwová.

Skupinu osob vytlačili z jednací síně až přivolaní policisté.