Henleinovci přebrali kontrolu nad Javornickem a Osoblažskem

Jeseník - Rok před začátkem druhé světové války bylo na Jesenicku zabito několik členů finanční stráže, i obyčejných civilistů. V září 1938 už totiž docházelo ke střetům mezi sudetskými Němci a strážci československé hranice. Nedaleko náměstí ve Vidnavě byli 22. září při výkonu služby ubiti dva příslušníci finanční stráže Josef Novák a František Pospíšil. Ještě téhož dne přebrali henleinovci kontrolu nad celým Javornickem a Osoblažskem.

„Došlo k incidentu, mezi hlídkou, která hlídala hraniční průchod a rozvášněným davem sudetských Němců, který čítal zhruba 400 až 500 lidí. Incident se vyhrotil tak, že došlo i ke střelbě,“ popisuje události 22. září ve Vidnavě starosta Jeseníku Petr Procházka.

O den dříve vyhasl v Nových Vilémovicích život prvního obránce československého pohraničí na Javornicku. Zde byl zastřelen dozorce finanční stráže Stanislava Majzlíka .V této obci se nacházelo družstvo stráží obrany státu, Němci měli eminentní  zájem tuto vojenskou jednotku zlikvidovat

Henleinovci přepadali ze zálohy

Ve Velké Kraši došlo k dalšímu ozbrojenému střetu mezi ustupujícími příslušníky stráže obrany státu, jejich rodinami a dalšími Čechy s ozbrojenými skupinami henleinovců. Ti tehdy barikádou na kolejích donutili zatavit vlak a odstřelovali ho z okolních budov. Zabili rolníka Viktora Dadáka a zranili několik členů finanční stráže.

Finanční stráž byla předchůdcem dnešní celní správy, její příslušníci byli ozbrojení a dohlíželi na dodržování státní a celní hranice. „Je dobře, že ČR si připomíná tyto dny, celní správa je hrdá na své předchůdce,“ uvedl ředitel celní správy v Prostějově Jiří Cajthaml.

Do večera 22. září 1938 se Javornicko a také např. Osoblažsko dostalo do rukou Němců. Většina družstev Stráže obrany státu padla do zajetí a jen malým skupinkám se podařilo utéct.