Hasiči ukončili zásah u požáru haly ve Ždánicích. Vyšetřovatelé zjišťují jeho příčinu

Události: Hasiči ukončili zásah u požáru ve Ždánicích (zdroj: ČT24)

Hasiči v sobotu odpoledne po bezmála osmnácti hodinách ukončili zásah u požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku. Místo předali firmě. Ta okolnosti komentovat nechtěla. Odpoledne ještě na místě zůstali vyšetřovatelé. Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, několik z nich ošetřila záchranná služba. Informoval o tom mluvčí hasičů Jan Dvořák. Vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Požár měli hasiči nahlášený v pátek krátce před 19. hodinou, dostat pod kontrolu se jej podařilo po 22. hodině. Na místě bylo podle Dvořáka po 23:00 kolem 130 až 140 hasičů z tří desítek jednotek, později začali síly redukovat. Propadl se strop haly, hasiči museli použít výškovou techniku. Zásah komplikoval nedostatek vody na hašení.

Likvidaci požáru ohlásili v sobotu půl hodiny po poledni. Na místě následně pracovali vyšetřovatelé, včetně policie. Podle mluvčího není předpoklad, že by v sobotu či v následujících dnech byla známa příčina požáru, podle něj půjde spíše o týdny. Známa dosud není ani výše škody.

Při zásahu unikly do tamního potoka Trkmanky nebezpečné chemické látky, na místě proto byli i pracovníci České inspekce životního prostředí. Vodu v potoce monitorovala chemická laboratoř. „Ve vodě zjistili zvýšené hodnoty pH a na toku odebírali vzorky k dalším analýzám. Do vody se dostala hasební voda, ve které bylo větší množství nebezpečných látek z provozu v hale. Únik těchto látek uvnitř i mimo areál bude převážně likvidovat firma, ve které se událost stala,“ uvedl mluvčí hasičů na webu.

Šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán už dříve řekl, že unikly hlavně zásadité látky na bázi louhu. Obec na svém webu kvůli úniku chemikálií zakázala z Trkmanky odebírat vodu, a to od úrovně areálu bývalých Šroubáren ve směru toku až k Násedlovicím, tedy po celé délce toku kolem cyklostezky.

„Snažili jsme se zamezit tomu úniku, ale nějaké látky unikly. Je to v naředěném množství. Byli na místě i odborníci na životní prostředí a na ochranu přírody, se kterými se to řešilo. Laboratoř měla za úkol monitorovat vodu během noci, v několika obcích odebírali vzorky, o výsledcích nevím,“ řekl Dvořák.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) hasičům na Twitteru poděkoval za rychlý zásah. „Vlivem požáru pravděpodobně došlo k destrukci van s galvanickými lázněmi. Vyšetřovací orgány jsou od počátku také na místě a odebírají kontrolní vzorky na toku Trkmanka. Jde o závažnou událost. Hasiči a záchranné složky dělají všechno pro to, aby se znečištění nedostalo do Dyje,“ uvedl Hladík.

Laboratoř na místě monitorovala i ovzduší. Dvořák řekl, že v okruhu deseti kilometrů nebyly v ovzduší naměřeny nebezpečné škodliviny. Kromě pozemní techniky hasiči nasadili i dron k mapování situace shora, zřídili také dekontaminační stanoviště, kterým museli projít po zásahu, protože se brodili vodou, do které unikla kyselina a louh.

Devět raněných

Zaměstnancům továrny se nic nestalo. „Při požáru se lehce zranilo devět hasičů. Část z nich ošetřila na místě záchranná služba. Jeden byl ráno preventivně odvezen do nemocnice, ale během dopoledne byl propuštěn,“ popsal mluvčí. „Šlo spíše o lehčí poranění na horních končetinách. Na místě zasahovalo i velkokapacitní vozidlo,“ nastínila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Truksová.

Hasiči také preventivně upozorňovali obyvatele, aby zbytečně nevětrali. Web Ždánic psal o požáru v areálu CVP Galvanika. „Žádáme občany, aby si zavřeli všechna okna a zdržovali se pokud možno uvnitř budov,“ stálo na webu. Obdobné hlášení na svých webech zveřejnily i některé okolní obce, například Archlebov či Lovčice.

Firma CVP Galvanika se podle svého webu zabývá protikorozní povrchovou úpravou kovových výrobků. Má čtyři provozy, z toho dva ve Ždánicích. Jeden z těchto provozů je zcela nový, jeho stavba byla zahájena v roce 2020 a zkušební provoz se rozjel na konci roku 2022.