Po roční pauze začala Země živitelka. Přehlídka otevřela rekonstruovaný pavilon Z

Studio 6: Země živitelka (zdroj: ČT)

Otevřením zmodernizovaného pavilonu Z začal ve čtvrtek v Českých Budějovicích mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se na něm přes čtyři stovky vystavovatelů, kteří budou mít kromě pavilonů k dispozici nově i tři a půl tisíce metru čtverečních venkovních ploch.

Pavilon Z přestavělo výstaviště na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až pro tisíc lidí. Jde o největší investici firmy za poslední dekádu, s dalšími menšími dosáhnou letošní investiční výdaje 200 milionů korun.

Zázemí pavilonu stát možná uplatní při českém předsednictví EU v roce 2022. „Zvažujeme, že je to jedna z variant, kde by se mohly konat některé akce v rámci (českého) předsednictví EU,“ uvedl ve čtvrtek ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

První ročník Země živitelky se v Českých Budějovicích odehrál před 49 lety. Tehdy v areálu výstaviště stály pouze dva pavilony, dnes je jich jedenáct. Největší rekonstrukcí za poslední dobu prošel právě pavilon Z. Stavební práce umožnila roční pauza způsobená epidemií covidu-19 v Česku, kvůli které také pavilon T slouží jako očkovací centrum.

Loni covid ročník zrušil, letos nejspíš sníží návštěvnost

Pandemie, která si vloni vyžádala zrušení agrosalonu, ovlivní i letošní ročník. Podle mluvčí výstaviště Michaely Čejkové některé odradila proticovidová opatření. Pořadatelé tak nepředpokládají, že by návštěvnost překonala předloňský ročník, na který se vydalo rekordních 123 tisíc lidí.

Do areálu výstaviště se návštěvníci dostanou bez jakýchkoliv omezení, při vstupu do pavilonů ale musí nasadit respirátor a v restaurační části se musí prokázat dokladem o bezinfekčnosti. Kvůli koronaviru využila firma vstupní turnikety, díky nimž lze sledovat počet návštěvníků.

Ke zrušení ročníku došlo i v minulosti, a to v roce 2002, kdy výstaviště zasáhly povodně a zničily tak expozice.